Akademya Nevşehir Diş Kliniği

nevşehir diş hastanesi akademya
Anasayfa » Ağız Kokusu

Ağız Kokusu

ağız kokusu

Ağız Kokusunu Anlamak ve Tedavi Etmek

Ağız kokusu -kötü nefes- dünya çapında birçok insanı etkiler. Bu rahatsızlık Halitosis olarak isimlendirilir. Utanç ve sosyal kaygı yaratabilir, ancak daha ciddisi, diş sağlığı sorunlarına işaret edebilir. 

Ağız Kokusu Neden Olur?

Ağız kokusunun nedenleri şunlardır:

  1. Kötü ağız hijyeni: Ağızdaki yiyecek parçacıkları ve mikroplar, fırçalanmadığı ve diş ipi kullanılmadığı takdirde kötü kokuya neden olabilir.
  2. Diş taşı kaynaklı diş eti hastalığı ağız kokusuna neden olabilir.
  3. Ağız Kuruluğu: Tükürük eksikliği asitleri nötralize eder ve yiyecek parçacıklarını ve bakterileri yıkayarak ağız kokusuna neden olur.
  4. Tütün: Tütün kullanımı ağız kokusuna ve diğer ağız hastalıklarına neden olabilir.
  5. Sinüs enfeksiyonları, asit reflü ve diyabet ağız kokusuna neden olabilir.

Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?

Ağız kokusunu önlemek ve diş sağlığını korumak için bu stratejileri kullanın:

  1. Ağız Temizliği: Günde en az iki kere diş fırçalayın, her gün diş ipi kullanın ve dil bakterilerini uzakalştırmak için bir dil kazıyıcı kullanın.
  2. Ağız kuruluğunu önlemek ve tükürük üretimini artırmak için bol su tüketin.
  3. Tütün Ürünlerinden Uzak Durmak: Ağız kokusunu önlemek ve diş sağlığını iyileştirmek için sigarayı bırakın.
  4. Dengeli Beslenme: Meyve, sebze, kepekli tahıllar, yağsız proteinler ve sağlıklı yağlar tüketin. Tartara neden olan şekerli yiyecek ve içecekleri en aza indirin.
  5. Diş Kontrolleri: Düzenli diş muayeneleri ve temizlik diş eti hastalıklarını önleyebilir ve ağız sağlığı sorunlarını erken tespit edebilir.

Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Düzenli ağız hijyenine rağmen düzelmeyen ağız kokusunu gidermek için şu tedavileri denemelisiniz:

  1. Profesyonel diş temizliği: Dis tasi ve tartar oluşumu ağız kokusuna neden olabilir.
  2. Diş eti hastalığı tedavisi: Ağız kokusu kaynağı diş eti hastalığıysa, diş hekiminiz diş sağlığınızı iyileştirmek için özel bir tedavi planı önerebilir.
  3. Antimikrobiyal gargara: Ağız kokusuna neden olan bakterilerin çoğalmasını engellemek için çeşitli ağız gargaraları kullanılabilir. Doğru teşhis ve öneri için doktorunuz ile görüşelisiniz. 
  4. Tıbbi rahatsızlıkların tedavisi: Ağız kokusuna tıbbi bir sorun neden oluyorsa, tedavi etmesi için doktorunuzla görüşün.

Ağız Kokusu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sarımsak, soğan, kahve, alkol ve şekerli içecekler gibi bazı yiyecek ve içecekler agiz kokusuna neden olabilir. Bu bileşikler, ağızda bakteri barınağı görevi gören ve ağız kokusuna neden olan bir tabaka bırakabilir.

Diş eti hastalığı, diyabet, asit reflü ve sinüs enfeksiyonları, kalıcı ağız kokusu ile görülebilecek birkaç durumdur. Nefesinizle ilgili endişeleriniz varsa veya bunun tıbbi bir sorundan kaynaklanmış olabileceğine inanıyorsanız, tam bir değerlendirme için diş hekiminize veya sağlık uzmanınıza başvurun.

Bazı ilaçlar vücutta parçalandıklarında rahatsız edici bir koku oluşturan kimyasallar salabilirken, diğerleri ağız kuruluğuna neden olarak kötü ağız kokusuna neden olabilir. İlacınızın ağız kokusuna katkıda bulunduğunu düşünüyorsanız, olası tedavileri veya ilaçları sağlık uzmanınızla görüşün.

Ağız kokusuna kesin çözüm için sebebin temeline inip ortadan kaldırmak gereklidir. Çoğu zaman kokunun nedeni ağız içerisindeki problemlerdir ve ilaçlar ile çözülemez. Diş hekimi kontrolünde diş taşı temizliği, çürük temizleme, diş dolguları veya kaplama dişlerin yenilenmesi gibi yöntemler ile çözüm üretilir. Çeşitli sistemik hastalıklara bağlı oluşan ağız kokusunun çözümü için ise mutlaka uzman bir doktora başvurmak gereklidir.

Ağız kokusu nasıl anlaşılır diye merak ederiz. Kendi nefesinizi tanımak zor olabilir. Bileğinizi yalamak, bir süre kurumaya bırakmak ve ardından bölgeyi koklamak, kontrol etmenin bir yoludur. Başka bir seçenek de yakın bir arkadaşın veya akrabanın açık sözlü yargısını istemektir. Ayrıca, düzenli diş muayeneleri, ağız kokusuna neden olabilecek sorunları bulmanıza yardımcı olabilir.

Gargara, nefesi anlık olarak iyileştirebilir, ancak sorunun köküne inemez. Antimikrobiyal gargaralar, ağız kokusuna neden olan bakterileri azaltmaya yardımcı olabilir, ancak uzun vadeli iyileştirme, uygun diş hijyeninin sağlanmasına ve altta yatan sorunların tedavi edilmesine bağlıdır.

Normalde altı ayda bir kontrol ve temizlik için diş hekimine gitmeniz önerilir. Diş eti hastalığı, diş taşı oluşumu ve tartar birikimi, düzenli diş randevuları ile tespit edilip tedavi edilebilen önemli ağız sağlığı sorunudur.

Çocuklarda ara sıra ağız kokusu yaşanabilir, ancak sürekli ve şiddetli ağız kokusu önemli bir sorunun belirtisi olabilir. Ağız kokusu (halitozis), genellikle bakteri birikimi, zayıf ağız hijyeni, çürük diş, diş eti hastalığı veya dil üzerinde birikmiş gıda artıklarından kaynaklanabilir.

Günlük düzenli diş fırçalama, diş ipi ve dil fırçası kullanımı, bol su tüketimi, dengeli beslenme ve kokulu gıdalardan uzak durmak etkili çözümlerdir. Ancak ağız kokusunun temel sebebinin tespit edilmesi ve çözülmesi için mutlaka bir diş dokoru veya sağlık uzmanından destek almalısınız.

Agiz kokusu onleyici damlalar, ferahlatıcı aromalar, antimikrobiyal kimyasallar, nane, mentol veya diğer hoş kokulu bileşenler içerebilir. Ağız kokusu önleyici damlalar, kısa süreli rahatlama sağlamak için kullanılabilir, ancak ağız kokusunun altında yatan temel nedenleri tedavi edemezler. Eğer ağız kokusu uzun süredir bir sorunsa, ağız temizliğini iyileştirmeye, kötü ağız kokusunun temel sebeplerini belirlemeye ve tedavi etmeye odaklanmalısınız. Bunun için, bir diş hekimi veya doktor ile görüşmek önemlidir.

Ağız kokusu spreyleri, geçici olarak kötü ağız kokusunu baskılayabilir veya hafifletebilir. Ağız spreyleri genellikle hoş kokulu bileşenler ve bazen de mikrop öldürücü ajanlar içerir. Bu nedenle, spreyler kısa süreli bir rahatlama sağlayabilir, ancak ağız kokusunun temel nedenlerini çözmeye yeterli değildir.

Ağızdan lağım kokusu gelmesi şikayetiyle neredeyse her gün onlarca hasta kliniğimize başvuruyor. Maalesef bu koku normal değildir, sosyal olarak çok kısıtlayıcı ve küçük düşürücü olabilir. Kabus gibi olan bu durumun çözümü çok kolay olabilir. Ağız kokularının büyük çoğunluğu diş ile alakalı problemlerden kaynaklanır ve diş hekimi muayenesi ile kaynakları rahatlıkla tespit edilebilir. 

Bebeklerde ağız kokusunun sebebi iyi araştırılmalıdır. Beslenme düzeni, diş fırçalamasının eksik yapılması, kullanılan ilaçlar veya çeşitli bebeklik hastalıkları kokunun nedeni olabilir.

Mideden gelen ağız kokusu problemini genellikle sabah uyandığımızda veya gün içerisinde uzun süre aç kaldığımızda yaşarız. Bu durumlarda ağız kokusu en son yenilen gıdalarla alakalı olabilir. Yeterli su tüketimi ve düzenli beslenme ile mideden ağız kokusu gelmesinin önüne geçebiliriz.

Bağırsaktan gelen ağız kokusu, temelde sindirim sistemi ile alakalıdır. Tüketilen koku yapıcı gıdalar, su tüketiminin yetersiz olması, mide ve bağırsak hastalıkları bu kokuların nedenleri olabilir. Bununla alakalı uzman bir doktordan görüş almanız önemlidir. 

Yıllardır süren ağız kokusu bir çok insanın şikayetidir. Uzun süre devam eden ağız kokusu onarılmayan çürükler, diş taşı birikimi gibi ağız sorunlarından kaynaklanabilir. Ek olarak genel sağlık kontrollerinin de yapılması gerekir.

Oruçluyken ağız kokusu görülmesi normaldir. Uzun süre açlık ve susuzluk sindirim sisteminden kötü koku yayan gazların çıkmasına neden olur. Uzun süre açlık ve susuzluğu önlemek mümkün değildir, ancak en son yenilen gıdaların düzenlenmesi ve yeterli su alımı ile koku azaltılabilir. Soğan, sarımsak, aşırı baharatlı yiyecekler, aşırı çay kahve tüketimi uzun süre açlık sırasında ağız kokusuna neden olabilir. Bu gıdalardan en azından sahurda uzak durmak sağlıklı olacaktır. Ayrıca, sahurda yatmadan önce diş fırçalamak, gıda artıklarının ağız içerisinde bakteriler tarafından parçalanarak kötü koku oluşturmasını engeller.

Sabahları ağız kokusunun nedeni çoğunlukla uzun süre açlık, susuzluk ve ağız açık uyumadan kaynaklanır. Önceki akşamdan yenilen gıdaların da susuzluğu ve açlığın koku yapıcı etkisini tetiklediği bilinmektedir.

Gebelikte ağız kokusu dönemsel olarak görülebilir. Hormonal dalgalanma, mide sıvısının ağza gelmesi, reflü, mide bulantısı, iştah kaybı veya iştah artışı ağız kokusunun nedenleri arasındadır. Bu süreçte ağız hijyenine gösterilen özenin ekstra arttırılması gerekir, hamilelikte diş çürüğünü engellemek için düzenli kontrollere gidilmesi de önerilir.

Diş taşı ağız kokusunun en yaygın sebepleri arasındadır. Diş taşları yapısal olarak gıda artıkları ve bakterilerden oluşur. Bakterilerin gıdaları parçalaması ile kötü koku açığa çıkması olağandır. Ağız içerisindeli diş taşı miktarı arttıkça bu kokunun bütün ağza yayılması kaçınılmazdır.