Akademya Nevşehir Diş Kliniği

nevşehir diş hastanesi akademya
Anasayfa » Çocuk Diş Hekimliği | Pedodonti » Çocuk Diş Travmaları

Çocuklarda Diş Travmaları

çocuk diş travması

Çocuklarda Diş Travmasının Nedenleri

  1. Kazalar veya düşmeler
  2. Sporla ilgili yaralanma
  3. Gevrek veya sert yiyecekler yemek
  4. Giş gıcırdatma veya diş sıkma
  5. Diş çürümesi ve kötü diş bakımı

Çocuklarda Diş Yaralanmaları

  1. Dişte veya çevresinde ağrı veya rahatsızlık
  2. Şişmiş veya morarmış diş etleri veya çevre dokular
  3. Diş renk değişikliği 
  4. Soğuk veya sıcak sıcaklık hassasiyeti
  5. Yerinden çıkmış veya gevşek dişler

Çocuk Acil Diş Tedavileri Nelerdir?

  1. Kırık ya da parçalı dişler, dolgu ya da kaplama ile onarılabilir.
  2. Daha ciddi yaralar veya bozulmalar için kanal tedavisi veya çekim önerilir.
  3. Çarpık dişleri stabilize etmek için yer tutucular kullanılır
  4. Ağrıyı hafifletmek veya enfeksiyonu durdurmak için antibiyotikler veya ağrı kesiciler reçete edilir

Çocuklarda Diş Travması Nasıl Önlenir ?

  1. Çocukları spor yaparken ve egzersiz yaparken koruyucu giysiler giymeye teşvik etmek
  2. Çocukları iyi ağız hijyeni uygulamaları ve sık diş muayenelerinin önemi konusunda eğitmek
  3. Dişlere zarar verebilecekleri için gevrek veya sert gıdalardan kaçınmak
  4. Diş çürümesi veya hizalama sorunları gibi altta yatan diş sorunlarının tedavisini yaptırmak

Çocuk Diş Travmaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Çocuklarda diş kırıkları; kayma, takılma veya düşme, sporla ilgili yaralanmalar, gevrek veya sert bir şeyi ısırma, dişlerini sıkma veya gıcırdatma, kötü ağız hijyeni ve diş çürümesi ile ortaya çıkabilir.

Hasarlı dişte veya bölgede ağrı veya rahatsızlık, diş etlerinde veya çevre dokularda şişme veya morarma, dişte renk değişikliği veya parçalanma, sıcak veya soğuk sıcaklıklara hassasiyet ve gevşek veya eksik dişler, hepsi çocuklarda diş travmasının belirtileridir.

Yaralanmanın ciddiyeti, pediatrik diş travması tedavisinin seyrini belirleyecektir. Yontma veya kırık dişleri düzeltmek için diş yapıştırma veya dolgular, daha ciddi yaralar veya çürükler için kök kanal tedavisi veya çekimler, sallanan dişleri sabitlemek için splintler veya yer tutucular ve rahatsızlığı kontrol altına almak veya enfeksiyonu durdurmak için antibiyotikler veya ağrı kesiciler sık kullanılan tedavi seçeneklerinden bazılarıdır.

Çocukları oral travmadan korumanın en iyi yöntemi önlem almaktır. Ebeveynler, çocuklarını spor ve fiziksel aktivitelere katılırken koruyucu ekipmanlar takmaya teşvik edebilir, onlara iyi diş fırçalamayı aşılayabilir, rutin diş kontrolleri planlayabilir ve dişlerine zarar verebilecekleri için sert veya çıtır yiyeceklerden uzak durmalarını tavsiye edebilir. Ayrıca çürük diş veya çarpık diş gibi altta yatan diş sorunlarını da ele alabilirler.

Bebeğinizde diş yaralanmaları varsa, bir diş hekiminden randevu istemek çok önemlidir. Hasarın ciddiyetine bağlı olarak acil diş tedavisine ihtiyacınız olabilir.

Darbe alan diş tamamen yerinden çıktıysa süt içerisinde veya su içerisinde acilen diş hekimine götürülmelidir. Temiz ve ıslak bir pamuğa da sarılabilir, ancak kuru bırakılmaması gerekir. Darbe alan diş kırıldı ve parçası bulunduysa parça ile beraber onarım yapılabilir. Çoğunlukla darbe alan dişler zamanla canlılığını yitirir ve kanal tedavisi ihtiyacı oluşur.

Fiziksel bir kuvvet ile zedelenmiş diş kendi kendini onaramaz. Mutlaka profesyonel bir diş muayenesi ile bu travmanın etkilerinin detaylı incelenmesi gerekir. Kırık veya çatlak dişler için hassasiyet giderici veya estetik dolgu uygulamaları yapılabilir. 

Oluşan travmanın şiddetine göre darbe alan dişin sallanması normaldir. Çoğu zaman sallanan dişler kendi kendini tamir edemez, diş hekimi müdahalesiyle sabitlenmesi gerekebilir. Süt dişi travmaları sonrasında vakit kaybetmeden bir diş doktoruna görünmek önem arz eder.

Darbe alan dişte renk değişimi bu dişin canlılığını yitirdiğine işaret olabilir. Şiddet gören dişlerde kan akımı geçici veya kalıcı olarak kesilir. Vucudun travmaya bir cevabı olarak görülen bu süreçte diş yavaş yavaş canlılığını yitirir. Ölü bir dişte renk solması görülebilir, vaktinde müdahale ile bu renk değişmesi engellenebilir. Renk değiştirmiş dişlerin eski haline döndürülmesi için diş beyazlatma tedavisi gereklidir.