
Diş hekimi, ilk diş muayenesinde çocuğunuzun dişlerinin ve diş etlerinin sağlığını kontrol edecektir. Ayrıca, diş eti hastalığı veya diş çürüğü dahil olmak üzere diş sorunlarının herhangi bir belirtisini arayacaktır. Diş hekimi, çocuğunuzun dişlerini temizlemeye ek olarak, çocuğunuzun ağız sağlığını evde nasıl koruyacağınız konusunda tavsiyelerde bulunabilir.
Amerikan Dişhekimleri Birliği, çocuğunuzun diş hekimini ilk doğum gününden önce veya ilk dişinin çıkmasından sonraki altı ay içinde (hangisi önce gerçekleşirse) tavsiye eder. Diş hekimi bu önemli ziyarette diş çürümesi, diş eti hastalığı veya diğer ağız sağlığı sorunlarının erken belirtilerini muayene edebilir.
Aşağıdaki tavsiyeler, çocuğunuzun ilk diş hekimi randevusuna hazırlanmasına yardımcı olabilir:
Çocuğunuz için ilk diş randevusu, ömür boyu sağlıklı bir gülümsemeye sahip olmasını sağlamak için çok önemli bir adımdır. Çocuğunuzu genç yaşta diş hekimine götürerek ve evde ağız bakımı için verdiği talimatları uygulayarak, yaygın diş sorunlarının çoğunu önlemesine yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuzun ağız sağlığı veya ilk diş ziyareti ile ilgili herhangi bir endişeniz varsa, diş hekiminize başvurmaktan çekinmeyin.
İlk doğum günlerinde veya ilk dişlerinin çıkmasından sonraki altı ay içinde (hangisi önce gerçekleşirse), çocuğunuzun ilk diş muayenesini yaptırmış olması gerekir.
Diş hekimi, çocuğunuzun dişlerinin ve diş etlerinin sağlığını kontrol edecek, diş çürümesi, diş eti hastalığı veya başka sorunlar olup olmadığını kontrol edecek ve belki de çocuğunuzun dişlerini temizleyecektir. Diş hekimi, çocuğunuzun diş sağlığına evde nasıl bakılacağı konusunda da tavsiyelerde bulunacaktır.
Geçici dişlerin çürümesi, diş eti hastalığı, çarpık veya eğri hizalanmış dişler, parmak emme ve diğer ağız alışkanlıkları, gençlerde bazı tipik diş sorunlarıdır.
Çocuğunuzu günde üç kez dişlerini fırçalamaya, her gün diş ipi kullanmaya, şekerli ve asitli yiyecek ve içeceklerden uzak besleyici bir diyet yemeye ve düzenli olarak diş hekimine muayene ve temizlik için gitmeye teşvik edin. Bu, çocuğunuzun iyi bir ağız sağlığını korumasına yardımcı olacaktır.
Bebeklerde ilk diş genellikle 6-12 aylar arası çıkar. Bazı bebeklerde doğuştan diş varlığı görülebilir, zararlı bir durum değildir.
Ağzımızda doğduğumuzda genelde dişler bulunmaz. İlk diş 6 aylıkken çıkmaya başlar, bu süre bazen daha kısa veya daha uzun olabilir. Doğuştan diş varlığı durumlarında bu dişler Neonatal diş olarak adlandırılır. Çoğunlukla zararsızdır, ancak temizlik uygulamalarının ebevenyler tarafından dikkatlice yapılması gerekir.
Çocuklarda ilk diş 7 yaşında düşmeye başlar. Genelde doğal yolla ilk düşen diş ön diş dizisinden olacaktır. Zayıf ağız hijyeni durumlarında bu yaşlardan erken diş kayıpları görülebilir, oluşan boşluğun mutlaka diş yer tutucular ile korunması gerekir.
Bir bebeğin diş kontrolü ağzında diş bulunduğu andan itibaren başlamalıdır. Bu bazen doğuştan bazen de 12 ay sonra gerçekleşir. Ağız içerisinde dişlerin varlığı düzemli kontrol gerektirir. Ayrıca çıkacak dişlerin de diş hekimi tarafından takibi önemlidir.
Çocukluk döneminde ağız içerisinde var olan dişler süt dişi yani geçici dişlerdir. Süt dişleri toplamda 20 adettir, ancak 6 yaşından sonra yetişkin dişleri çıkmaya başlar ve bu değişim sürecinde toplam sayı değişiklik gösterebilir.