Akademya Nevşehir Diş Kliniği

nevşehir diş hastanesi akademya
Anasayfa » Diş Eti Hastalıkları | Periodontoloji » Dil Dudak Bağı Alınması

Dil Dudak Bağı Alınması | Frenektomi

dil bağı dudak bağı

Dil bağı nedir ?

Dil bağı, dili ağız tabanına bağlayan bir çeşit doku uzantısıdır. Dilbağı normalden uzun ise konuşma ve yutkunma güçlüğü yaratabilir. İçerisinde damar ve sinir içermeyen bir yumuşak doku tabakası olduğu için gerekli müdahaleler güvenle yapılabilir.

Dudak bağı nedir?

Dudak bağı, en büyüğü ortada olmak üzere ağzın üç farklı yerinde dudaktan çeneye uzanan yumuşak doku katlantısıdır. Dudak baginin normalden uzun olması estetik bozukluklara, konuşma güçlüğüne ve diş eti çekilmesine neden olabilir. Orta hatta bulunan dudak bağının diş arası boşluklara neden olduğu da bilinmektedir. Yapısında sinir ve damar taşımadığı için basit bir girişim ile kısaltılabilir. Uzun dudak bagi, aynı zamanda yetişkinlerde görülen diş eti gülümsemesinin sebebi olabilir.

Frenektomi işlemi nedir ?

Frenektomi, dudak bağı ameliyatı veya dil bagi ameliyati olarak da adlandırılan küçük bir doku şeridi olan frenilumun çıkarıldığı veya değiştirildiği cerrahi bir tedavidir. İki farklı türü vardır: dilin altındaki frenumun çıkarılmasını içeren lingual frenektomi ve üst dudak ile diş etleri arasındaki frenumun çıkarılmasını içeren labial frenektomi.

Frenektominin Avantajları Nedir ?

  1. Ağız işlevini geliştirme: Dar veya sığ bir dudak yapısı bazen ağız hijyeni, yemek yeme ve konuşma gibi diğer işlevlerle ilgili sorunlara neden olabilir.
  2. Rahatsızlığın giderilmesi: Dil bağı durumlarında olduğu gibi, ağrı veya rahatsızlık, kısıtlı dil hareketlerinden kaynaklanabilir.
  3. Ağız estetiğini geliştirmek: Bazı durumlarda, dudak bağının boyutu veya çıkıntısı dişlerin ve diş etlerinin gülümseme sırasında nasıl göründüğünü etkileyebilir.

Frenektomi Tedavi Süreci Nasıldır?

Frenektomi tipik olarak tamamlanması birkaç dakika sürer ve genellikle lokal anestezi altında yapılır. Ameliyatın türüne ve derecesine bağlı olarak, diş hekiminiz bir neşter veya lazer kullanarak frenumu çıkarabilir veya yerini değiştirebilir.

Operasyondan sonra biraz ağrı veya şişlik oluşabilir, ancak bu yan etkiler genellikle buz uygulamasıyla azaltılabilir. Sağlıklı iyileşmeyi garanti etmek ve sorunlardan kaçınmak için, diş hekiminiz tarafından verilen bir işlem sonrası tavsiyelere dikkat etmeniz iyi olacaktır.

Bebeklerde Dil Bağinin Uzun Olduğu Nasıl Anlaşılır ?

Bebeklerin uzun bir dil bağına sahip olmasına neden olan sendrom “Ankiloglossi” olarak adlandırılır. Nadiren konuşma, beslenme veya emzirme ile ilgili aksaklıklara sebep olabilir. Uzun dil bağları, bir bebeği emzirmeyi veya biberonla beslemeyi zorlaştırabilir. Bebeğinizde aşağıdaki belirtileri takip etmeniz önerilir:

  1. Sık sık emzik veya biberon istiyorsa
  2. Kilo alımı yeterli değilse
  3. Emzik veya biberonu tekrar eden bir şekilde bırakıp yeniden alıyorsa
  4. Bebeğin dili ağzının önünde düzleşerek halka şeklinde bir gamze oluşturuyorsa
  5. Ağzında tekrarlayan yaralar oluşuyorsa
  6. Bazı harfleri veya kelimeleri telaffuz etmekte güçlük çekiyorsa

Çocuğunuz bu belirtilerden herhangi birini sergiliyorsa dil bağının değerlendirilmesi için bir çocuk doktoruna veya dil terapistine görünmeniz yerinde bir karar olacaktır.

Dilbağı ve Dudak Bağı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Frenektomi normalde lokal anestezi altında gerçekleştirildiği için ağrı  veya acı hissedilmez. İşlemden sonra ağrı veya şişlik olması normaldir, ancak genelde reçetesiz ağrı kesicilerle dindirilebilir.

Frenektomi için uygulanan basit diş eti cerrahileri kısa sürede tamamlanır. İşlemler ortalama 30-60 dk sürmektedir.

Bebeklerde dil bağı, özellikle konuşma veya ağızlarını düzgün kullanma yeteneklerini bozabilecek diğer ağız sorunları varsa, ufak bir kesi atarak alınabilir.

Cerrahi bir operasyonda olabileceği gibi enfeksiyon veya kanama gibi bazı olası problemler vardır. İyileşme sürecini sorunsuz atlatmak için ağız temizliğine özen göstermek ve diş doktorunun önerilerini takip etmek gereklidir.

Bir kişinin iyileşme metabolik iyileşme hızına ve oral hijyenine göre değişiklik gösterebilir. Tedaviden 3-5 gün sonra, hastaların çoğu herhangi bir rahatsızlık hissetmemektedir.

Diş hekiminiz muayene sırasında uzun dil bağı veya dudak bağı varlığının teşhisini koyabilir. Telaffuz güçlüğü, yemek yemekte ve diş fırçalamada güçlük gibi şikayetler uzun dudak bağı veya dil bağı kaynaklı olabilir.

Özel diş hastaneleri ve diş kliniklerinde gerçekleştirilen diş eti müdahaleleri sigorta kapsamına alınmaz.

Bunu beğen:

%d