Akademya Nevşehir Diş Kliniği

nevşehir diş hastanesi akademya

Diş Eti Kanaması

diş eti kanaması

Diş Eti Kanamasının Nedeni Nedir?

Genellikle diş eti iltihabı, diş eti kanamalarının en yaygın nedenidir. Diş ve diş etlerinde biriken gıda artıkları ve mikroplar diş eti iltihabına yol açabilir. Diş etleri zamanla tahriş olabilir, bu da fırçalama veya diş ipi kullanımı sırasında kanamaya neden olabilir.

Hamilelik veya menopoz gibi hormonal değişiklikler, kan sulandırıcılar gibi spesifik ilaçlar ve vitamin eksiklikleri diş eti kanamasına neden olabilecek ek nedenlerdir.

Diş Eti Kanamalarının Etkileri Nelerdir?

Diş eti kanaması, kontrol edilmezse gingivitis denilen yaygın diş eti iltihabına dönüşebilir. Periodontitis adı verilen daha şiddetli bir diş eti hastalığı türü diş etlerinin çekilmesine neden olabilir, bu da diş kaybına ve ağzınızın sağlığıyla ilgili diğer ciddi sorunlara neden olabilir. Diş eti kanamaları diş sağlığınızı olumsuz etkilemesinin yanı sıra genel sağlığınızı da etkileyebilir. Diş eti hastalığı, araştırmalarda kalp hastalığı, inme ve diğer kronik hastalıkların riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.

Diş Fırçalarken Diş Eti Kanaması

Diş fırçalarken diş eti kanaması ile hemen herkes karşı karşıya kalabilir. Bu dişetinin bir uyarı sinyalidir. Genellikle yetersiz diş fırçalamaya ve diş eti hastalığına işaret eder. Bazen de sert ve yanlış fırçalama tekniğinden kaynaklanabilir. Sorunun doğru çözümü için vakit kaybetmeden diş doktoruna görünmek mantıklı olacaktır.

Diş Eti Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?

Kanayan diş etlerini tedavi etmenin en yaygın yöntemi, daha iyi ağız hijyeni uygulamaktır. Bu şunları içerebilir:

  1. Dişlerinizi günde en az üç kez fırçalamak 
  2. Diş ve diş etleri arasındaki bakteri ve artıklardan kurtulmak için günlük diş ipi kullanımı.
  3. Bakterileri yok etmek ve tahrişi en aza indirmek için antiseptik bir gargara kullanın.
  4. Rutin temizlik ve muayeneler için diş hekiminizi kontrolü.

Bazı durumlarda, diş hekiminiz derin bakteri ceplerinden kurtulmak ve iyileşmeyi teşvik etmek için diş taşı temizliği ve kök düzeltme veya diş eti ameliyatı gibi başka prosedürler önerebilir.

Diş Eti Kanaması Nasıl Geçer ?

Ağzınızı temiz tutmak, diş eti kanamasını durdurmak için en iyi tekniktir. Bu, antiseptik bir gargara kullanmayı, her gün diş ipi kullanmayı ve dişlerinizi günde üç kez temizlemeyi gerektirir. Ayrıca, herhangi bir diş eti iltihabı belirtisinin veya diğer ağız sağlığı sorunlarının mümkün olan en kısa sürede tanımlandığından emin olmak için rutin diş muayeneleri ve diş temizlikleri planlamak çok önemlidir.

Diş Eti Kanaması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Tedavi edilmezse diş eti ilthabına ilerleyebilir. Yaygın diş eti hastalığı görülen durumlarda diş hassasiyeti, diş eti çekilmesi, diş sallanması, kemik kaybı hatta diş kayıpları oluşabilir.

Yapılan bilimsel araştırmalarda diş eti hastalıkları ile kalp hastalıkları, diabet, damar tıkanıklığı, kronik yorgunluk, obezite ve beslenme bozuklukları gibi çeşitli rahatsızlıkların yakından ilgili olduğu görülmüştür.

Dişlerinizi günde üç kez fırçalamak, düzenli diş ipi kullanmak ve gargara kullanmak gibi ağız hijyeni uygulamalarını sürdürmek, diş eti kanamasını durdurmak için en iyi stratejidir. Rutin diş temizliği ve muayeneler için de diş doktorunuzu ziyaret etmelisiniz.

Diş etleriniz kanıyorsa mümkün olan en kısa sürede diş hekimine gitmeniz çok önemlidir. Şişmeyi en aza indirmek ve mikroorganizmaları yok etmek için dişlerinizi fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya özen gösterin.

Duruduk yere diş eti kanaması genellikle ileri derecede diş eti rahatsızlığının habercisidir. Hassas dişetleri, yemek yerken veya konuşurken dudak hareketleri ile gerilerek kanayabilir. Sağlıklı bir diş eti fırçalama sırasında bile kanamaz, bu nedenle durduk yere kanaması normal değildir.

Kan sulandırıcılar gibi bazı ilaçların diş eti kanaması geçirme olasılığınızı artırabileceği doğrudur. Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız olası yan etkiler hakkında doktorunuzla veya diş hekiminizle konuşmanız çok önemlidir.

Kanayan diş etinin en büyük neden bölgesel travmalardır. Bu travma çoğunlukla diş taşları ve içerisindeki bakterilerden kaynaklanır. Bakteriler üzerine etkili olan bazı antibiyotikler diş eti iltihabının akut belirtilerini baskılasa da temel çözüm detaylı diş temizliğidir. Diş taşları durduğu sürece diş eti hastalığı ilerleyecek ve kanama durmayacaktır.

Diş eti kanaması için doğal terapiler ağrıyı hafifletmeye ve iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olsa da, diş etleriniz kanıyorsa uzman yardımı almak çok önemlidir. Ilık tuzlu suyla gargara kullanmak veya etkilenen bölgeye soğuk kompres uygulamak, ev tedavilerine iki örnektir.

Başlangıç seviyesindeki diş eti rahatsızlıkları çoğunlukla yeterli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile iyileşebilmektedir. Ağız hijyeninizi gözden geçirmek ve daha özenli davranmak belki de diş eti kanamasını dindirebilir. Durumun net bir şekilde teşhis edilebilmesi için diş hekiminden profesyonel yardım almanız en doğru olandır.

Hamilelikte değişen hormonal denge ile diş eti kanaması görülebilir. Beslenme düzeninin değişmesi, mide sıvısının ağıza gelmesi, vitamin ve mineral eksikliği gebelikte diş eti kanamasının temel nedenleri arasındadır. Zorlaşan hayat düzeni ile hamilelikte ağız hijyeni ihmal edilebilir, bu da kanamaların şiddetlenmesine sebebiyet verecektir. Bu nedenle hamilelik süreci boyunca günlük diş temizliği uygulamalarına azami özen gösterilmesi ve belirli aralıklarla ağız sağlığı kontrollerine gidilmesi önerilir.

Durumun ciddiyetine göre diş eti kanamalarının tedavi süresi değişmektedir. Çoğu diş eti kanaması vakası, iyi ağız hijyeni uygulamaları ve profesyonel tedavi ile birkaç hafta içinde tedavi edilebilir. Sorunun geri dönmesini önlemek için, iyi ağız hijyeni alışkanlıkları uygulamak ve rutin diş muayenelerini planlamak çok önemlidir.

“Diş eti kanaması orucu bozmaz.” T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sitesinde sorunun cevabı bu şekilde yer almaktadır. Ayrıca detaylı açıklama şu şekildedir: Diş eti kanaması sonucu ağızda tükürük ile eşit miktarda veya daha fazla kan birikirse bunun yutulması orucu bozar ve kaza tutulması gerekir. Daha minik miktarlardaki kanama orucu bozmaz. Detaylı bilgi için aşağıdaki linki inceliyiniz !

https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/512/dis-kanamasi-ve-dis-yarasindan-cikan-kanin-tukuruk-ile-yutulmasi-orucu-bozar-mi

Diş eti kanamasının abdesti bozup bozmaması mezheplere göre farklı yorumlanmıştır. T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sitesinde yer alan açıklama şu şekildedir: “ Hanefi mezhebine göre vucuttaki bir yaradan çıkan kan abdesti bozar. Diş eti kanaması ise ağızdaki tükürüğün yarısı veya yarısından daha fazla ise abdest bozulur. Şafi mezhebine göre ise sadece ön ve arkadan çıkan sıvılar abdesti bozar. Bunun dışındaki sıvılar, örneğin diş eti kanaması abdesti bozmaz.” Daha fazla bilgi için aşağıdaki linki ziyaret ediniz !

https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/52/dis-etinde-kanama-meydana-gelen-kisinin-abdesti-bozulur-mu

Özel sektörde uygulanan diş ve diş eti hastalıklarının tedavisi sigorta üzerinden karşılanmaz.

Bunu beğen:

%d