Akademya Nevşehir Diş Kliniği

nevşehir diş hastanesi akademya

Diş Temizliği

diş temizliği

Diş taşı temizliği nedir ?

Diş taşı temizliği veya derin temizlik olarak adlandırılan tedavi, diş ve diş etlerinden taş ve tartar oluşumunu giderir. Diş hekimi tarafından gerçekleştirilen bu işlem sırasında özel aletler kullanılarak diş yüzeyinden ve diş eti çizgisinin altından gıda artıkları ve tartar çıkarılır.

Diştemizleme Neden Gerekli?

Diştemizleme çok önemlidir, çünkü diş taşı ve tartar oluşumu diş eti hastalığına ve diğer ağız sağlığı sorunlarına neden olabilir.Diş taşı, dişlerde ve dis etlerinde kaldıklarında kızarıklık, şişme ve kanama gibi belirtilerle sonuçlanabilecek iltihaplanma ve enfeksiyona neden olabilir.

Dis eti hastalığının diğer bir adı olan periodontitis, diş etlerine ve dişleri destekleyen kemiklere zarar verebilen önemli bir ağız sağlığı sorunudur. Diş eti hastalığı, tedavi edilmezse diş kaybına ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. Diş taşı temizliği, plak ve tartarı ortadan kaldırarak dis eti hastalıklarını önlemeye ve iyi diş sağlığını korumaya yardımcı olabilir.

Diş temizletmek nasıl yapılır?

Diş temizletmek, kök düzeltme ile diş eti tedavileri sırasında sıklıkla birlikte yapılır. Özel ekipmanla, diş temizleme işlemi, diş yüzeyinden ve diş eti çizgisinin altında tartar birikimini gidermeyi içerir. Kök düzeltme, diş kökünü düzleştirerek bakterilerin toplanabileceği pürüzlü noktaları ortadan kaldırır. Birikme miktarına ve temizlenen diş sayısına bağlı olarak, diş taşı temizliği 30 dakikadan bir saate kadar sürebilir. İşlem sırasında diş etlerini uyuşturmak gerekliyse diş hekiminiz tarafından lokal anestezik kullanılabilir. Temizlikten sonra, gelecekte taş ve tartar birikmesini önlemek için rutin olarak fırçalama ve diş ipi kullanma gibi ağız hijyeni rutinini uygulamaya devam etmek çok önemlidir.

Diş Lekesi Temizleme Süreci Nasıl İlerler?

  1. Diş lekesi temizleme işleminden önce ilk olarak diş hekimi tarafından diş eti sağlığınız değerlendirilir
  2. Özel ekipmanlarla diş taşı temizliği ve tartar uzaklaştırma gerçekleştirilir
  3. Gerekliyse kök yüzeyleri düzeltilerek ilerleyen zamanlarda gıda birikimi önlenmeye çalışılır
  4. Son aşama olarak diş lekesine neden olan yüzeysel tabaka cila ve parlatma işlemi ile uzaklaştırılır

Diş Temizliği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Özellikle hassas diş etleriniz veya dişleriniz varsa, diş taşı temizliği rahatsız edici olabilir. Uygulama sırasında diş etlerinde hassasiyeti engellemek için lokal anestezi verilebilir.

Tartar temizliğinin sıklığı birikim süresine bağlıdır, bu da bir kişinin ağız sağlığı özeni ile doğrudan alakalıdır. Diş taşı ve tartar gelişim düzeyine bağlı olarak, her altı ayda bir veya yılda bir diş temizliği gerekir.

Dis tasi temizletmek, hassasiyet ve geçici diş eti kanaması yapabilir. İşlemden sonra bu belirtiler genellikle birkaç gün içinde kaybolur.

Evde diş taşı temizliği sizin yapabileceğiniz bir tedavi değildir. Diş taşı ve tartar, dişlere kuvvetle tutunmuş ve sertleşmiş yapılardır. Bu yapıların özel aletler ile her açıdan detaylı müdahale edilerek uzaklaştırılması gerekir. Evde diş temizliği için yapabileceğiniz en iyi uygulama günde en az 2 kere diş fırçalamak ve diş ipi kullanmaktır.

Diştemizleme, dişeti kanaması ve enfeksiyona neden olabilen bakteri veya gıda artıklarının birikimini giderdiği için diş eti hastalığını önlemede başarılı bir yöntemdir.

Tartar temizleme ihtiyacı, rutin diş muayenesi sırasında diş doktorunuz ağız sağlığınızı değerlendirirken ortaya çıkacaktır. Kızarıklık, şişlik, büyüme ve kanama gibi diş eti hastalığı semptomlarınız varsa gerekli olabilir.

Diş taşı temizliği seansından önce, herhangi bir yiyecek veya içeçek tükettiyseniz dişlerinizi dikkatlice fırçalayın ve diş ipi kullanın. 

Oluşan diş taşı miktarı ve tedavi gerektiren diş sayısı, diş temizliğinin ne kadar süreceğini belirler. Diştemizleme genellikle 30 – 60 dakika sürer.

Diş taşı temizliği sonrası yemek yiyebilirsiniz. İşlemden sonra 1-2 gün hassasiyet veya hafif kanama ile karşılaşmanız olağandır. Cilalanarak pürüzsüz hale getirilmiş diş ve kök yüzeylerinizi düzenli yapacağınız diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile uzun süre temiz tutmak mümkündür.

Halk arasında diş taşı temizliği zararlıdır ve dişleri çizer şeklinde yanlış bir algı söz konusudur. Nitelikli bir diş hekimi tarafından yapıldığında, diş temizliği güvenli ve verimli bir tekniktir. Diş taşı evde temizlenemeyecek kadar sertleşmiş ve profesyonel müdahale gerektiren bir yapıdır. Diş taşı ve tartar ile yaşamak diş eti hastalığına neden olacağı için uzun vadede dişlere daha çok zararı olacaktır. Sonuç olarak düzenli diş temizliği her insan için gereklidir ve doğru koşullarda yapılması önemlidir.

Diş çürüğü temizleme, bakteriler tarafından parçalanmış diş dokusunun temizlenmesidir. Diş temizliği ise dişler etrafında biriken diş taşlarının uzaklaştırılmasıdır. Diş taşı da bakteri içeren bir yapı olduğu için diş temizliği ile açığa çıkan diş yüzeylerinde çürükler görülebilir. Çürük diş temizleme sonrası mutlaka geride kalan diş dokusunu koruyacak bir tedavi uygulanmalıdır. Bu amaçla genelde estetik dolgular veya diş kaplamaları kullanılır.

Devlet diş hastanelerinde diş temizliği sigorta kapsamında yapılmaktadır. Özel kliniklerde sigorta anlaşması bulunmaz.

Diş temizliği fiyatları, işlemin süresine, tedaviye ihtiyaç duyan diş sayısına ve ek tedavi ihtiyaçlarına göre şekillenir. Genelde diş temizliği ücretleri dişleriniz zarar gördüğünde yapılacak dolgu veya diş eti tedavilerine göre daha ucuzdur.

Bunu beğen:

%d