
Diş teli ile Ortodontik tedavide doktorunuz tarafından acil müdahale gerektiren durumlarla NADİREN karşılaşılır. Çoğu zaman oluşan aksiliklere kendiniz müdahale edebilir ve sıradaki randevu tarihinde doktorunuza durumu bildirebilirsiniz.
Aşağıda tel tedavilerinde bazı acil durumlar ve ne yapmanız gerektiği sıralanmıştır;
Diş telleri veya apareyler yerleştirildikten sonra 7-10 gün hafif ağrı hissetmeniz normaldir. Parasetamol türevi ağrı kesiciler bu rahatsızlık hissini kolayca geçirecektir.
Yemek yerken veya konuşma sırasında yaşadığınız zorlanma normaldir , bunun geçici olduğunu lütfen unutmayın. Alışma sürecinde küçük lokmalar ve yumuşak yiyecekler tercih edin. Tuzlu suyla gargara yapmak dudak ve yanak dokularında daha hızlı rahatlayama yardımcı olabilir. 10 günden fazla süren rahatsızlık durumlarında doktorunuzla iletişime geçebilirsiniz.
Diş telleri, dişler düzeldikçe kayabilir ve an arkadan uzayarak tahrişe neden olabilir. Uzayan telleri dişlere yaslamak için kulak çubuğu veya silgili kurşun kalem kullanılabilir.
Diş tellerini rahat bir konuma itemiyorsanız ortodontik mum ile üzerini örtmeyi deneyebilirsiniz. Bir sonraki randevunuz yakınsa mumlar durumu idare etmeyi sağlayacaktır. Ancak mumlar işe yaramazsa veya randevunuz uzak tarihte ise uzayan tellerin kesilmesi gerekebilir.
Diş telinin uzayan veya çıkıntılı kalan ucunu keskin bir tırnak makası ile kesebilirsiniz. Bu işlem için başka birisinden yardım almak gereklidir. Unutulmamalıdır ki kesilen tel parçası YUTULMAMALIDIR ve ağızdan çıkarılması gerekir.
Diş telleri özellikle yemek yerken yanak ve dudaklarda tahrişe sebep olabilir. Bazı kişilerin ağız dokuları yara ve aft oluşumuna daha yatkındır. Bu yaralar acil durum olmasa da rahatsız edici olabilir. Kulak çubuğu yardımıyla bu yaraların üzerine eczaneden temin edebileceğiniz krem veya merhemler uygulanabilir. Uyguladığınız ürünün kullanma talimatlarını okuyarak önerilen miktarda tekrar uygulama yapabilirsiniz.
Ortodontik tedavide tahriş ve yaraların hızlı iyileşmesinin en etkili yolu da ağız hijyenini sağlamaktır. Temiz bir ağız ortamında yaralar hızlı iyileşir, daha az rahatsızlık verir ve dokular hızlı toparlar.
Ortodontik tedavide kullanılan braketler her dişin ortasına yapıştırılan ve telleri tutan parçalardır. Güçlü yapıştırıcılar ile dişler üzerine tutturulan braketler sert yiyeceklerle veya darbe alarak yerinden çıkabilirler. Braketlerden birisi gevşemiş veya çıkmışsa doktorunuza danışabilirsiniz. Bazen braketlerin yeniden konumlandırılması için hemen müdahale gerekli değildir ve sonraki randevu tarihi beklenebilir.
Diş tellerini tutan lastikler bazenn yerinden çıkabilir. Yapabiliyorsanız cımbız yardımı ile lastiği yerine takmayı deneyebilirsiniz. Ağrınız olmadıkça bir sonraki randevu tarihine kadar doktorunuzla görüşmeniz gerekmez.
Bir lastik çıktığında diğerleri de aynı kaderi paylaşabilir. Tüm lastikleri inceleyin ve eksik başka lastikler de olduğunu farkederseniz doktorunuzla iletişime geçin.