
Diş teli tedavisinde ağız hijyeni tedavinin seyrini belirleyen en önemli etmenlerden birisidir. Ortodontik tedavide başarı %50 Hekim , %50 Hasta‘ya bağlıdır.
Diş tellerinin arasına yiyecek sıkışarak renklenmelere, diş çürüklerine, diş eti hastalığına ve ağız kokusuna neden olabilir.
Diş teli tedavisinde tellerinin altı, bant ve braket araları gibi ulaşılması güç bölgelerin temizliği için en kullanışlı araçlardan birisi diş arası fırçalarıdır. Diş arası fırçaları farklı boyut ve şekillerde eczanelerden temin edilebilir. Ağız duşu kullanımı da yine diş aralarının temizliği için tercih edilebilir.
Diş fırçası seçerken, marka kritik bir önem taşımamaktadır. Arka dişlere ulaşmayı kolaylaştıran küçük başlığa sahip, çok sayıda kıl içeren ve orta-yumuşak bir fırça tercih edilmelidir. En geç 3 ayda bir diş fırçasının yenilenmesi gerekir.
Manuel veya elektrikli diş fırçası seçimi kişisel tercihinize bağlıdır. Ancak bilimsel araştırmalar elektrikli fırçaların doğru kullanılmadığında zararlı yan etkiler oluşturduğunu göstermiştir. Elektrikli diş fırçası kendi mekanizması sayesinde dönüyor veya hareket ediyor olsa da her diş yüzeyine ulaştığından emin olmak gerekmektedir. Aşırı ve kontrolsüz kuvvet iletimi hem diş eti dokularında hem de diş telleri üzerinde hasara neden olabilmektedir. Bu nedenle manuel diş fırçası her zaman daha güvenli bir seçenek olacaktır. Yine de elektrikli diş fırçası tercih edileceği durumlarda doktorunuzdan doğru kullanım hakkında bilgi almanız en doğrusu olacaktır.
Ortodonti tedavisi sırasında önemli olan marka ve içerikten ziyade, sizi fırçalamaya motive edecek diş macununu seçmektir. Beyazlatıcı diş macunlarının sık kullanılması tavsiye edilmez.
Diş teli tedavisinde en çok gelen soru ” Dişimi günde kaç defa fırçalamalıyım?” sorusudur.
Günde 3 öğün yemek yiyen bir insan düşünülünce; Sabah kalkınca, kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği ve yatmadan önce olmak üzere ortalama 5 defa diş fırçalama tavsiye edilmektedir. Burada temel mantık gıda artıklarının diş aralarında uzun süre kalmasını engellemektir.
Diş ve çevre dokuları temiz tutmak; ağız kokusunu, kemik kaybını ve diş eti enfeksiyonunu önleyerek tedavinin daha hızlı ilerlemesini sağlayacaktır.
Ortodontik tedavi sırasında ihtiyaca bağlı olarak diş taşı temizliğinin 3 ay ile 6 ay arasında tekrarlanması önerilmektedir. Diş telleriyle ideal hijyeni sağlamak en disiplinli fırçalayanlar için bile çok zordur.