Akademya Nevşehir Diş Kliniği

nevşehir diş hastanesi akademya
Anasayfa » Estetik Diş Hekimliği » Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma

diş beyazlatma

Dis Agartma

Diş Ağartma (Dental Bleaching) estetik diş hekimliği tedavileri arasından sıklıkla sorulan bir yöntemdir. Diş Beyazlatma tedavisinde beyazlatıcı ajanlar en dış tabaka olan mine üzerine uygulanırlar. Kimyasal olarak mine tabakasının gözenekleri içerisine birikmiş renklendirici maddeler uzaklaştırılır ve diş renginde açılma sağlanır.

Önemli Not !!

Dişlerde oluşan renklenmenin sebebi diş hekimleri tarafından tespit edilir ve gerekli işlem ihtiyaca göre uygulanır. Piyasada sağlık bakanlığı tarafından onaylanmamış beyazlatma tozu, beyazlatma bandı, diş kalemi, kömür tozu v.b. ürünler kalıcı zararlar bırakabilir. Bu tip ürünlerin insan sağlığı üzerine etkileri kanıtlanmamıştır, ağız dokularında, diş ve diş etinde yanıklara ve doku kayıplarına neden olabilir. Toksik madde kalıntılarının yutulması iç organları olumsuz etkileyebilir.

Diş Beyazlatma Zararlı mıdır ?

Diş beyazlatma işleminde kullanılacak materyal ve teknik hastaya özel olarak seçilmelidir. Diş hekimleri tarafından yapılacak doğru teşhisin ardından uygulanacak kişiye özgü tedavi zararlı değildir. Uzun süredir devam eden hassasiyet, diş eti hastalığı, diş yapısında çatlak veya kırık varlığında dental bleaching işlemi uygulanmaz. Sağlık bakanlığı tarafından denetlenmiş ve insan sağlığı için kullanımı onaylanmış beyazlatma ajanlarının diş hekimleri tarafından uygulanması, olası tüm risklerin en aza indirilmesini sağlayacaktır.

Dişler Nasıl Renklenir ?

Diş beyazlatma işleminin hastaya özgü tedavi ile başarıya ulaşması için ilk olarak renklenmenin kaynağının bulunması gereklidir. Renklenmeler iç kaynaklı veya dış kaynaklı oluşabilir. 

İç Kaynaklı Diş Renklenmeleri

Diş minesinin yanında daha iç tabaka olan dentine de işlenmiş renklenmelerdir. Genellikle yüksek flor tüketimi, bebeklik veya çocukluk döneminde kullanılan ilaçlar ve antibiyotikler neden olmaktadır. Beyazlatma tedavileri ile çoğu durumda gözle görünür sonuçlar elde edilmektedir.

Dış Kaynaklı Diş Renklenmeleri

Kişilerin beslenme düzenine bağlı oluşan renklenmelerdir. Çay, Kahve, Sigara, Portakal Suyu, Şarap gibi gıdalar veya Sigara alışkanlığı en çok görülen dış renklenme sebepleridir. Bu kişiler genellikle kliniğe “ Dişlerim sarardı” şikayeti ile başvurmaktadır. Dış kaynaklı renklenmelerde dişlerin üzerine genelde gıda artıkları yeterince temizlenmediğinde oluşan diş taşları birikir. İlk olarak diş temizliği yapılması gereklidir. Daha sonra ortaya çıkan diş dokusunun yapısına göre beyazlatma tedavisi uygulanabilir. Beslenme alışkanlıkları düzenlenmediği takdirde bu tip renklenmelerde alınan tedavi sonuçları 6 ay gibi bir sürede geriye dönebilmektedir.

Her Diş Beyazlatılabilir mi ?

Cevap tabiki hayır. Yukarıda belirtildiği gibi ilk olarak renklenmenin kaynağı belirlenmelidir. Dişleri sararmış kişiler genelde kliniğe “Herkes Diş Beyazlatma Yaptırabilir mi ?” sorusuyla gelmektedir. Yapılacak detaylı muayene ile renklenmeye bağlı uygulanacak beyazlatma yönteminin etkinliği ve kişinin tedaviden beklentisi incelenmelidir. Dolgulu veya kaplamalar beyazlatmaya cevap vermeyeceği gibi bazı dişlerde de gözle görülür sonuç almak güçtür. Bu nedenle en doğru tedavi planı diş hekimi tarafından oluşturulmalıdır.

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Office Bleaching)

Ofis tipi diş beyazlatma doktor kontrolünde klinikte uygulanan yöntemdir. En etkili ve güvenli beyazlatma tekniğidir. Dişler izole edilir ve yoğun kıvamlı beyazlatma ajanları dişler üzerine uygulanır. Diş yapısına ve renklenmenin kaynağına göre 1-2 ton arasında beyazlama sağlanabilmektedir. Beslenme düzenine dikkat edildiği takdirde uzun süre etkinliğini korumaktadır.

Evde Diş Beyazlatma (Home Bleaching)

Evde diş beyazlatma, kişinin ağız ölçülerine göre üretilecek şeffaf plaklar üzerinden uygulanan beyazlatma tekniğidir. Bu plaklarda dişlerin üzerine beyazlatma ajanlarının doldurulabileceği hazneler hazırlanır. Beyazlatma ihtiyacına göre değişmekle birlikte genellikle 7-10 gün boyunca ve günde 4-5 saat kullanılır. Beyazlatmanın gücünü arttırmak için klinikte yapılacak ofis yöntemi ile kombine kullanılabilir.

İç Beyazlatma (Internal Bleaching)

Kanal tedavisi görmüş, cansız dişlere uygulanan diş beyazlatma yöntemidir. Devital beyazlatma olarak da isimlendirilir. Kanal tedavili dişlerde zamanla oluşan siyah renklenmelere uygulanan bir çözümdür. Diğer beyazlatma tekniklerinin başarılı olmadığı durumlarda tercih edilir.

Klinikte Diş Beyazlatma (Ofis Tipi) Süreci Nasıl İlerler ?

İlk olarak diş temizliği, diş dolguları ve kanal tedavisi gibi tedaviler tamamlanır. Diş eti sağlığını ve ağız hijyenini riske atacak hiç bir durum bırakılmaz.

  • Dudak koruyucu ekartör yerleştirilir
  • Dişlerin üzeri cila patı ile fırçalanır
  • Diş etini korumak için ince bir şekilde bariyer uygulanır
  • Beyazlatma ajanının kullanım koşullarına göre belirli aralıklarla beyazlatıcı jel uygulanır ve temizlenir. 
  • Bol su ile yıkanarak tüm bariyerler çıkarılır

Diş Kaplamalarına Beyazlatma Uygulanabilir mi ?

Diş beyazlatma işlemi sadece canlı dokular üzerinde etkilidir. Kompozit veya seramik materyallerden oluşan dolgular veya kaplamalar üzerinde herhangi bir sonuç elde edilemez. Ön dişlerde kaplama varlığında dental bleaching ihtiyacına en doğru yaklaşım gülüş tasarımı olacaktır. 

Diş Beyazlatma Tedavisinde Hassasiyet Duyulur mu ?

Ofis tipi beyazlatma işlemi sonrası dişler üzerinde neredeyse tüm gözenekler açıldığı için ilk 24 saat hassasiyet olması normaldir. Düşük bir hassasiyet durumu yaratsa da aşırı sıcak veya soğuk gıdalardan uzak durmak yararlı olacaktır. Hassasiyet giderici jel veya macunlar bu sürecin daha hızlı atlatılmasına yardımcı olabilir. Ev tipi beyazlatma veya devital beyazlatma tedavilerine hassasiyet oluşma olasılığı daha düşüktür. Onaysız bir şekilde internette satılan beyazlatıcı ürünlerin kullanımı sonucu kalıcı hassasiyet şikayetleri görülebilir. Bu hassasiyet durumunda çözüm için kanal tedavisi gibi ileri tedaviler gerekebilir.

Dis Beyazlatma Kalıcı mıdır ? Etkisi Ne Kadar Devam Eder ?

Bembeyaz dişler ve sağlıklı bir gülüş herkesin hayalidir. Ancak bu hayale ulaşmanın en önemli kriteri ağız hijyenine dikkat etmekten geçer. Diş hekimi tarafından yapılacak diş temizliği veya beyazlatma tedavisi güzel bir gülüşe ulaştırsa bile devamlılığı kişinin diş bakımına bağlıdır.  Bu nedenle beyazlatma tedavisinin ömrü değişkendir ve kişiye bağlıdır. Renklenmeye neden olan beslenme alışkanlıkları devam eder ve özellikle beyazlatma sonrası ilk 7-10 günlük süreçte dikkat edilmezse beyazlık geriye dönebilir. Yüksek ağız hijyeni ve iyi diş fırçalama ile bleaching etkisi 2-3 yıl devam edebilir. Beyazlık görecelidir ve genelde belirli süre sonra mevcut beyazlığa da göz alışkanlığı gelişir. Kişisel beklentilere bağlı olarak zamanla daha da beyaz olması arzulanabilir. 

Beyazlatma Önerilmeyen Kişiler veya Durumlar Nelerdir ?

  • Kök yüzeyi açığa çıkmış dişler
  • Diş eti hastalığı
  • Yaygın diş çürükleri
  • Artmış hassasiyet
  • Ön dişerde dolgu ve/veya diş kaplama varlığı
  • Diş minesinin zayıf veya ince olduğu durumlar
  • Gebelik
  • 18 yaşından küçük bireyler
  • Beyazlatma tedavisi sonrası ilk 7-10 gün boyunca renklendirici içeceklerden ve alışkanlıklardan uzak duramayacak kişiler

Diş Beyazlatma Fiyatları Ne Kadardır ?

Diş beyazlatma ücretleri diş renklenme seviyelerine ve ağız içi duruma göre değişkenlik göstermektedir. İlk olarak ağız sağlığının iyi seviyeye getirilmesi gerekir, bunun için beyazlatma öncesi diş temizliği ve/veya dolgu,kanal tedavisi gibi ihtiyaçlar olabilir.  Dental Bleaching ile estetik çözüm sağlanamayacak durumlarda gülüş tasarımı uygulamalarına başvurulur. İdeal estetik diş için zirkonyum diş kaplama, yaprak porselen, laminate veneer gibi tedavi çözümleri üretilebilir. Bu işlemler tedavi fiyatını etkileyecektir. 

Diş beyazlatma fiyatları için Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)’nin belirlemiş olduğu tedavi ücretleri listesi ortlama olarak fikir verebilir. 

Diş Beyazlatma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Evde diş beyazlatma uygulaması için en güvenli tercih hekim kontrolünde verilen ev beyazlatma setlerinin kullanımıdır. Bu setler kişiye özel hazırlanan gece plakları ve diş beyazlatma jelleri içerir. Online olarak temin edilen ve sağlık bakanlığı tarafından onay almamış ürünlerin kontrolsüzce kullanımı ağız ve diş sağlığı üzerinde tehlike yaratabilir.

Diş beyazlatma bandı veya diş beyazlatma kalemi gibi kısa sürede büyük değişimler vadeden ürünler bilimsel olarak insan sağlığına etkisi kanıtlanmamış kimyasallar içeriyor olabilir. Bilimsel araştırmalarla diş ağartma etkisi kanıtlanmış ürünler “Hidrojen Peroksit” içerirler. Bu kimyasal ajanın bile kullanımının doktor kontrolünde yapılması gerekmektedir. Özet olarak diş beyazlatma bandı veya kalemi işe yarıyor gibi görünse de uzun vadede dişlerinize geri dönüşü zor olan hasarlar veriyor olabilir.

Diş beyazlatma jelleri diş hekimi kontrolünde uygulanan ve farklı yoğunluklarda hidrojen peroksit içeren ürünlerdir. Yüksek yoğunlukta olanları sadece klinikte ve özel hazırlıkla uygulanmaktadır. Düşük yoğunluklarla olanlar yine doktor tavsiyesi ile kişiye özel üretilen şeffaf plaklar vasıtası ile kullanılır.

Karbonatla diş beyazlatma aslında kimyasal bir beyazlatma değildir. Yüksek aşındırıcı yapısı nedeniyle karbonat, diş minesinin en üst tabakasında hızlı bir aşınma yapar ve diş renklerinde iyileşme sağlayabilir. Ancak uzun süre ve sürekli kullanımda diş minesinde geri dönüşsüz kayıplar oluşturacak ve daha mat görünmesine neden olacaktır. 

Anında beyaz dişler sadece klinikte uygulanan ofis tipi diş beyazlatma tedavisi ile mümkündür. 

Diş beyazlatıcı macunların, Amerikan Gıda ve İlaç Denetleme Kurulu(FDA) kararları gereği kimyasal beyazlatıcı ajanlar içermesi yasaklanmıştır. Bu nedenle günümüzde üretilen tüm diş beyazlatıcı macunların içerisinde sadece yüksek derecede fiziksel aşındırıcılar bulunmaktadır. Bu aşındırıcılar ilk etapta beyazlık sağlıyor gibi görünse de uzun soluklu kullanımda mine üzerine kalıcı hasar verme riski oluşturmaktadır.

Doğal diş beyazlatmanın en etkili yöntemi günde en az 3 kere diş fırçalamak, en az 1 kere diş ipi ve diş arası fırçası kullanmaktan geçer. Dişlerimizin renk tonu genetik olarak belirlenmiştir. Beslenme alışkanlıklarımız diş rengi üzerinde olumsuz etkilere neden olsa bile günlük düzenli yapılan ağız hijyeni uygulamaları gıdaların etkisini neredeyse sıfıra indirebilir. Diş minesi çok sert olduğu için ve renk tonu genetik olarak belirlendiği için diş beyazlatmak ancak kimyasal ajanlarla mümkündür. Doğal diş beyazlatıcı olarak bilinen tüm uygulamalar sadece diş minesinin en üst tabakasında aşınmalara neden olmaktadır.

Kalıcı diş beyazlatma diye bir durum söz konusu olamaz. Diş minesi her ne kadar çok sert ve pürüzsüz görünse de içerisinde mikro gözenekler barındırır. Zaten diş beyazlatma uygulamaları bu gözeneklerdeki renklendirici maddelerin uzaklaştırılmasından ibarettir. Beyazlatma tedavileri sonrasında zaman ve gıdaların etkisiyle bu gözenekler tekrar dolacak ve kusursuz beyazlık ortadan kaybolacaktır. Kişiden kişiye değişmekle beraber diş beyazlatma uygulamalarının 6 ay ile 2 yıl arasında tekrarlanması gerekir.

Bir diş uzmanı tarafından yapıldığında, diş beyazlatma genellikle güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, bazı kişilerin diş etlerini ve dişlerini geçici olarak hassaslaştırabilir.

Bir kişinin diyeti, yaşam tarzı seçimleri ve ağız hijyeni rutinleri, diş beyazlatmanın sonuçlarını etkileyebilir. Etkiler genellikle birkaç aydan birkaç yıla kadar sürer.

Bir diş hekimi tarafından doğru bir şekilde yapıldığında, diş ağartmanın dişlere zarar vermesi pek olası değildir. Bununla birlikte, ağartma maddelerinin çok sık veya aşırı güçte kullanılması diş rahatsızlığına ve mine hasarına neden olabilir.

İşlemin türüne ve seans sayısına bağlı olarak dental bleaching fiyatı değişkenlik gösterir.. Fikir vermesi açısından Türk Diş Hekimleri Birliği’nin hazırlamış olduğu ücret tarifesi incelenebilir.

Estetik dolgu, yaprak porselen , zirkonyum diş ve kaplamalar diş beyazlatmanın alternatiflerinden bazılarıdır. Bu prosedürler, lekeleri ve renk bozulmalarını gizleyerek dişlerin daha iyi görünmesini sağlayabilir.

Diş ağartma ve dental bleaching gibi estetik diş hekimliği tedavileri sigorta tarafından kapsama alanı dışında bırakılmıştır.

Bunu beğen:

%d