Akademya Nevşehir Diş Kliniği

nevşehir diş hastanesi akademya
Anasayfa » Horlama ve Uyku Apnesi

Horlama ve Uyku Apnesi

horlama uyku apnesi

Horlama ve Uyku Apnesi Nedir ?

Uyku apnesi adı verilen yaygın bir uyku bozukluğu, siz uyurken nefes almada duraklamalar ile karakterizedir. En yaygın türü olan obstrüktif uyku apnesi (OSA), boğaz kasları gevşeyip hava yolunu tıkadığında ve nefes almayı durdurduğunda ortaya çıkar. Öte yandan horlama, uykunuz sırasında hava yolunuz kısmen tıkalıyken ortaya çıkan yüksek, titreşimli bir sestir.

Tüm horlayanlarda uyku apnesi olmasa da, çoğunda uyku apnesi vardır. Gündüz yorgunluğu, baş ağrıları, yüksek tansiyon ve hatta yüksek kalp hastalığı riski gibi birçok sağlık sorunu, uyku ile ilgili bu hastalıklardan kaynaklanabilir.

Horlama ve Uyku Apnesi ile Diş Hekimliğinin Bağlantısı

Ağız anatomisi bilgileri ve düzenli diş kontrolleri sırasında hastaların hava yollarının düzenli olarak incelenmesi nedeniyle, diş hekimleri özellikle uyku apnesi ve horlama semptomlarını belirleme konusunda yetkindir. Şişmiş bademcikler, büyük bir dil veya küçük bir damak gibi uyku ile ilişkili solunum güçlüklerine katkıda bulunabilecek potansiyel risk faktörlerini tanıyarak erken teşhiste bulunabilirler.

Horlama ve Uyku Apnesi için Diş Muayenesi

Kapsamlı bir diş muayenesi sırasında horlama veya uyku apnesi belirtileri keşfedilebilir. Bu değerlendirme sırasında ağız boşluğunuz, boğazınız ve boynunuz incelenecek ve diş hekiminiz ayrıca size uyku ile ilgili olası sorunlarınız olup olmadığını soracaktır. Diş hekiminiz, uyku apneniz olabileceğine inanmak için sebepleri varsa, uyku testi gibi ek değerlendirmeler için muhtemelen sizi bir uyku uzmanına gönderecektir.

Horlama Tedavilerinde Diş Hekimliğinin Rolü

Diş hekimleri, hastalığınızın ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak horlama çözümü için çeşitli tedaviler sunabilir. Sıklıkla gerçekleştirilen diş prosedürleri şunları içerir:

  1. Horlama önleyici aparey: Sipariş üzerine üretilen alt çene ilerletme apareyleri ve dil engelleyici damaklıklar siz uyurken çenenizin veya dilinizin yeniden hizalanmasına yardımcı olarak hava yolunun kasılmasını önleyebilir, horlama ve uyku apnesi semptomlarını hafifletebilir.
  2. Ortodontik Tedavi: Ortodontik prosedürler, hava yolu tıkanıklığına yol açabilen maloklüzyonları veya ince damağı düzeltmeye yardımcı olabilir. Ortodontik tedavi örnekleri arasında diş telleri veya damak genişleticiler bulunur. Bu prosedürler, dişlerinizin ve çenenizin hizalanmasını iyileştirerek horlama belirtilerini azaltabilir.
  3. Ortognatik Çene Cerrahisi: Uyku apnesi veya horlamaya neden olan anatomik problemleri çözmek için bazen cerrahi prosedürler gerekebilir. Dil kökü ilerletme, alt çene ilerletme  ve yumuşak damak plastisi gibi tedaviler, hava yolunu genişletmeye ve siz uyurken solunum kesintisi olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir.

Diş Hekimliği ve Tıp Uzmanlığı İşbirliğinin Değeri

Horlama ve uyku apnesinin erken teşhis ve tedavisinde diş hekimleri çok önemlidir. Bununla birlikte, hastaların kapsamlı tedavi almasını sağlamak için kulak burun boğaz uzmanları ve uyku doktorları gibi tıp uzmanlarıyla işbirliği çok önemlidir. Sağlık uzmanları birlikte, her hasta için uykuyla ilgili sorunlarını yönetmelerine ve genel sağlıklarını iyileştirmelerine yardımcı olacak benzersiz bir tedavi planı oluşturabilir.

Horlama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Horlamaya kesin çözüm getirmek güçtür, çünkü horlama birçok faktöre bağlı bir rahatsızlıktır. Cerrahi girişimler ile hava yolu rahatlatılsa bile kilo alımına dikkat edilmezse tekrardan horlama başlayabilir. Veya çeşitli solunum yolu rahatsızlıkları tekrardan uyku apnesi oluşmasına neden olabilir.

Horlama sesi, yumuşak damağın normalden daha sarkık olmasına veya solunum yolunun dar olmasına bağlı oluşabilir. Solunum yolunu daraltarak, nefes almayı güçleştiren etkenlerden en önemlileri de alt çene geriliği veya üst çene darlığıdır. Bu rahatsızlıkların ortodonti uzmanı tarafından muayene edilmesi gereklidir.

Uyku apne tedavisi bir çok farklı yoldan yapılabilir ancak kalıcı olması kişinin yaşam alışkanlıklarını düzeltmesine bağlıdır. Aşırı kilo alımı, tütün ürünleri, alkol, dengesiz beslenme, zayıf ağız hijyeni gibi durumlar her an uyku apnesinin tekrarlamasına neden olabilir.