
Üst çenenin arka üst kısmında sinüs olarak bilinen hava delikleri, insanların nefes kalitesini artıran sağlayan organlardır. Üst çenede dişlerin kaybı üst azı dişlerine yakın olan sinüslerin aşağı sarkmasına ve etraflarındaki kemik dokusunun zayıflamasına neden olabilir.
Sinüs kaldırma açık veya kapalı teknikle yapılabilir. İmplant için oluşturulan ince kanal şekli kapalı yöntemle kemik tozu ile doldurulur. Açık yaklaşım, kemik tozu eklemelerinin yandan yapılabilmesi için implant bölgesine bir kapak açılmasını içerir. İmplantın yerleştirilemediği durumlarda, uygun stabilite sağlanırsa altı ay boyunca kemik dokusunun oluşması beklenir. Aksi halde bir sonraki seansta implant takılabilir.
Sinüs ameliyatları için gereken hassasiyet düzeyi, doktorun deneyimine bağlıdır. Amaç sinüslerin yapısını etkilemeden incelen kemik dokusunu güçlendirmektir. Lokasyonda yeterli kemik dokusu olduğunda vidalı diş implant uygulamalarının yapılması basittir.
Sinüs çevresinde çok fazla kemik dokusu yoksa kısa implantlar tercih edilebilir veya sinüs boşluklarının ön ve arka bölgelerine diş implantları yerleştirmek için açılı implantlar kullanılabilir. Sınırlı uygulama alanlarına rağmen sinüs cerrahisine gerek kalmadan uygulanabilen tedavi seçenekleri mevcuttur.
Sinüs kaldırma, üst çenenin arka bölgelerinde kemik dokusunu artırmak için kullanılan bir tekniktir. Bu işlem sırasında, sinüs boşluğu altında bulunan alana ulaşılarak kemik grefti veya kemik tozu eklenir. Bu işlem, implantın vidalanacağı alanda gereken kemik dokusunu oluşturarak implantın tutunmasını sağlar.
Sinüs lifting işlemi, lokal anestezi altında uygulandığı için diğer implant tedavileri ile benzer rahatsızlık hissi yaşatır.
Vidalı diş implant tedavisi yapılacak bölgede destek kemik yoğunluğunun yetersiz olduğu durumlarda uygulanan bir seçenektir. Ancak, işlemin uygunluğu için panoramik röntgen veya dental tomografi üzerinden detaylı inceleme yapılmalıdır.
Sinüs kaldırma, kullanılacak yönteme ve gereken kemik miktarına bağlı olarak değişebilir. Ancak, çoğunlukla işlem 1 saat civarında sürer.
Kemik ekleme işlemleri sonrasında, hekiminizin önerilerine uyulması elzemdir. Operasyon sonrasında 1 hafta boyunca sümkürmek önerilmez. Ayrıca ağız içerisindeki yara yerinin iyileşmesi için ağız hijyenine özen gösterilmeli ve sert gıdalardan uzak durulmalıdır.
Yapılan bilimsel çalışmalar ve klinik gözlemler sinus bölgesinde yapılan kemik ekleme işlemlerinde %95 gibi başarı oranları bildirilmiştir. Ancak, başarı yüzdesi hastanın durumuna ve cerrahi sonrası diş hekimi önerilerine uyulup uyulmamasına göre değişkenlik gösterir.
Diş hastanesinde yaptırılan sinus ameliyatları haricinde, özel kliniklerde uygulanan sinus kaldırma tedavileri sigorta kapsamında değildir.