Akademya Nevşehir Diş Kliniği

nevşehir diş hastanesi akademya
Anasayfa » Kanal Tedavisi Endodonti

Kanal Tedavisi | Endodonti

diş kanal tedavisi

Kanal Tedavisi Nedir?

Endodontik tedavi olarak da bilinen kanal tedavisi, enfekte veya hasar görmüş pulpayı dişin iç kısmından çıkarmayı amaçlayan bir diş prosedürüdür. Bu tedavi, kan damarlarını, sinirleri ve bağ dokusunu içeren diş özü, derin çürüme, çatlaklar veya travma nedeniyle iltihaplandığında veya enfekte olduğunda gereklidir. Diş hekimleri hasarlı pulpayı çıkararak ve kök kanal sistemini temizleyerek dişi kurtarabilir ve daha fazla hasarı veya diş kaybını önleyebilir.

Diş Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş kanal tedavisi aşağıdaki adımları içerir:

  1. Röntgen Muayenesi: Diş hekiminiz enfeksiyonun boyutunu değerlendirmek ve kök kanallarının şeklini belirlemek için bir röntgen çekecektir.
  2. Anestezi: Bölgeyi uyuşturmak ve ağrısız bir işlem sağlamak için lokal anestezi uygulanır.
  3. Pulpa Çıkarma: Diş hekimi, enfekte olmuş pulpaya erişmek için dişte bir açıklık oluşturur ve daha sonra dikkatli bir şekilde çıkarılır.
  4. Kanal Temizleme: Kök kanal sistemi, özel dental aletler kullanılarak iyice temizlenir, dezenfekte edilir ve şekillendirilir.
  5. Dolgu: Temizlenmiş ve şekillendirilmiş kök kanalı, daha fazla enfeksiyonu önlemek için güta-perka adı verilen biyouyumlu bir malzeme ile doldurulur.
  6. Sızdırmazlık: Açıklık, daha fazla koruma ve işlevsellik için daha sonra bir diş kaplaması ile değiştirilen geçici veya kalıcı bir dolgu ile kapatılır.

Kanal Tedavisi Neden Yapılır ?

Kanal tedavisinin başlıca nedenleri şunlardır:

  1. Ağrı Giderme: İşlem, enfekte pulpanın neden olduğu ağrı kaynağını ortadan kaldırır.
  2. Diş Koruma: Hasarlı dişi çekimden kurtararak doğal gülüşünüzü korur.
  3. Enfeksiyon Yayılmasını Önleme: Enfeksiyonu tedavi ederek, bakterilerin çevre dişlere ve dokulara yayılmasını önler.
  4. İşlevselliğin Restorasyonu: Kanal tedavisi sonrası yapılan diş kaplaması, dişin gücünü ve işlevini geri kazandırarak, rahat bir şekilde yemek yemenizi ve konuşmanızı sağlar.

Kanal Tedavisi Sonrası Bakım

Diş kanal tedavisinden sonra, prosedürün uzun vadeli başarısını sağlamak için uygun diş hijyenini sürdürmek çok önemlidir. Şu ipuçlarını izleyin:

  1. Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın.
  2. Dişlerinizin arasındaki mikroorganizma ve yiyecek parçacıklarını gidermek için günlük olarak diş ipi kullanın.
  3. Herhangi bir sorunu erken tespit etmek için düzenli diş muayeneleri ve diş temizlikleri planlayın.
  4. Diş kaplamanıza zarar verebilecek sert yiyecekleri veya nesneleri çiğnemekten kaçının.

Kanal Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kök kanal tedavisi, prosedürün neredeyse ağrısız olmasını sağlamak için tipik olarak lokal anestezi altında yapılır. Dental teknoloji ve tekniklerdeki gelişmeler, işlem sırasında hasta konforunu önemli ölçüde artırmıştır. Anestezinin etkisi geçtikten sonra  geçici rahatsızlık veya hafif ağrı hissedebilirsiniz, ancak bu, reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlarla geçirilebilir.

Kanal tedavisinin süresi, vakanın karmaşıklığına ve ilgili dişe bağlıdır. Ortalama olarak, prosedür ziyaret başına yaklaşık 60 dakika ila 2 saat sürer. Çoğu kök kanal tedavisi, işlemi tamamlamak için bir ila iki ziyaret gerektirir.

Kanal tedavisine ana alternatif, diş çekimi ve ardından eksik dişin yerine diş implantı, köprü veya hareketli bölümlü protezdir. Ancak doğal dişinizi kanal tedavisi ile kurtarmak, diş yapınızın bütünlüğünü koruduğu için sıklıkla tercih edilen bir seçenektir.

Kanal tedavisi yüksek bir başarı oranına sahip olsa da, yetersiz temizlik, sızdırmazlık veya tespit edilemeyen ek kanallar nedeniyle bir dişin yeniden enfekte olması mümkündür. Bu gibi durumlarda, dişin yeniden tedavi edilmesi veya daha karmaşık durumlarda apikal rezeksiyon (kök ucunun cerrahi olarak çıkarılması) gerekebilir.

Kanal tedavisinin fiyatı, dişin durumu ve vakanın zorluğu gibi faktörlere bağlı olarak değişir. Genel olarak, azı dişleri için kök kanal tedavileri, ön dişlere göre daha pahalı olma eğilimindedir. Özel durumunuza göre daha doğru bir kanal tedavisi ücret tahmini için diş hekiminize danışmanız çok önemlidir.

Kanal tedavisi görmüş bir diş, uygun bakım ve bakım ile ömür boyu sürebilir. Bununla birlikte, iyi bir ağız hijyeni uygulamak, düzenli diş kontrolleri planlamak ve sert yiyecekleri veya dişe veya diş kaplamasına zarar verebilecek nesneleri çiğnemekten kaçınmak çok önemlidir.

Kanal tedavisi ücretleri konusunda özel diş tedavi hizmetlerinde SGK anlaşması bulunmamaktadır. Kliniğimizde uygulanan kanal tedavileri sigorta kapsamında ödenemez.

Kanal tedavisi sonrasında ağrı görülmesi normaldir, bu ağrı 7-10 gün sürer ve giderek hafifler. Ağrının nedeni kanal tedavisi yapılmış dişlerin aslında iltihaplı dişler olmasıdır, iyileşme süreci boyunca dokuda ağrıya neden olan süreçler yaşanabilir.

Bir kanal tedavisinin başarısız olarak nitelendirilmesi için uzun süre takip edilmesi gereklidir. Tedavi sonrasında dinmeyen ağrı, apse, ateş ve şişlik oluşumu kanal tedavisinin yenilenme ihtiyacı olduğunu gösteriyor olabilir.

Kanal tedavisi genelde lokal anestezi altında yapılır, bu nedenle uyuşukluk geçene kadar yemek yerken dikkatli olmak gerekir. Dişin üzeri dolgu maddesi ile kapatılacağı için yemek yemenin mahsuru yoktur ancak üzerine basarken dikkatli olmak gerekir. Çiğneme sırasında bir kaç gün genel olarak ağrı ve hassasiyet görülebilir .

Kanal tedavisi dişin içerisindeki mikropların ve çürük dokuların uzaklaştırılmasını içerir, ancak çene kemiğine yayılmış iltihabın vucut tarafından uzaklaştırılması gerekir. Çene kemiğindeki iltihabın tamamen uzaklaşması 7-10 gün kadar sürer ve bu sırada zonklama görülebilir.

Kanal tedavisi yeni uygulandıysa 7-10 gün boyunca ağrı hissedilmesi ve çiğnemede hassasiyet olması normaldır. Ancak ağrı hafiflemiyor, giderek şiddetleniyor, şişlik ve apse oluşturuyorsa tekrar diş doktorunuza başvurmanızda fayda vardır. Geçmişte yapılan kanal tedavili bir diş ağrıyor ise tekrar çürük oluşma olasılığı yüksektir. Bu konu ile ilgili hekiminiz ile vakit kaybetmeden görüşmeniz önerilir.

Bunu beğen:

%d