Akademya Nevşehir Diş Kliniği

nevşehir diş hastanesi akademya
Anasayfa » Protez Diş Tedavisi » Kaplama Diş

Kaplama Diş

kaplama diş

Dis Kaplamaları

Diş kaplamaları ve köprüleri olarak adlandırılan yapay dişler, kaybedilen dişlerinizin işlevini ve görünümünü eski haline getirebilen sabit diş protezleridir. Bu özel yapım restorasyonlar, doğal dişlerinizle sorunsuz bir şekilde uyum sağlayacak şekilde tasarlanmıştır ve çeşitli diş sorunları için kalıcı bir çözüm sunar. 

Kaplama diş ve köprüler, farklı amaçlara hizmet eden sabit diş protezleridir:

  1. Diş Kaplama: Hasar görmüş veya zayıflamış bir dişi kapatan, şeklini, boyutunu, gücünü ve görünümünü eski haline getiren özel yapım bir başlıktır. Kaplamalar, porselen, seramik, metal veya bu malzemelerin bir kombinasyonu dahil olmak üzere çeşitli malzemelerden yapılabilir.
  2. Diş Köprüleri: Bir diş köprüsü, bir veya daha fazla eksik dişin yerini alan bir protezdir. Bitişik dişlere yerleştirilen diş kronları veya diş implantları ile yerinde tutulan yapay bir dişten (veya dişlerden) oluşur.

Diş Kaplama ve Köprülerin Avantajları Nelerdir ?

  1. Fonksiyon Kazanma: Sabit diş protezleri, çiğneme ve düzgün konuşma yeteneğinizi geri kazandırır.
  2. Estetik Görünüm: Kaplama ve köprüler, doğal dişlerinizin rengine, şekline ve boyutuna uyacak şekilde tasarlanarak doğal ve estetik açıdan hoş bir restorasyon sağlar.
  3. Dayanıklılık: Uygun bakım ile diş kaplamaları ve köprüleri uzun yıllar dayanabilir ve diş sorunlarına uzun süreli bir çözüm sunar.
  4. Koruma: Zayıflamış veya hasar görmüş dişleri korur ve güçlendirir, daha fazla bozulmayı önler.

Kaplama Dis Tedavi Süreci

  1. Değerlendirme ve Tedavi Planlaması: Diş hekiminiz size en uygun sabit diş protezi tipini belirlemek için dişlerinizi muayene edecek, röntgen çekecek ve özel ihtiyaçlarınızı anlayacaktır.
  2. Diş Kesimi: Diş kaplamaları için etkilenen diş yeniden şekillendirilecektir. Diş köprüleri için, bitişik dişler destekleyici ayaklar alacak şekilde hazırlanacaktır.
  3. Ölçüler ve Kayıtlar: Dis hekiminiz hazırlanan dişlerin ölçülerini alacak ve diş protezinizi imal etmek için kesin bir model oluşturmak üzere gerekli diğer kayıtları toplayacaktır.
  4. Üretim: Bir diş laboratuvarı, ağzınıza rahatça uyan ve etkili bir şekilde çalışan özel bir dis kaplaması veya köprüsü oluşturmak için diş hekiminiz tarafından sağlanan modeli ve kayıtları kullanır.
  5. Yerleştirme ve Ayarlamalar: Diş hekiminiz kaplama dişi ağzınıza yerleştirecek, tam oturmasını sağlamak için gerekli ayarlamaları yapacak ve protezi yerine yapıştıracaktır.

Kaplama Dis Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yeterli bir bakım ile yapay dişler yıllarca etkili bir biçimde görev yapabilir. Ortalama olarak, kaplamalar 5 ila 15 yıl arasında kullanılmaktadır. Diş protezinizin ömrü, kullanılan malzeme, ağız hijyeni alışkanlıkları, günlük kullanımdan kaynaklanan aşınma ve yıpranma gibi faktörlere bağlıdır.

Dis kaplamaları, hasar gören veya kaybedilen dişlerin yerini alan ve fonksiyonu geri kazandıran yapay dişlerdir. Birçok farkılı materyalden üretilerek her türlü ihtiyaca ve estetik beklentiye hitap eden alternatifler oluşturulabilir.

Kaplama dişler için porselen, seramik veya metal materyaller kullanılır. Malzeme seçimi dişin yerleşimi, hastanın tercihleri ve diş hekiminin önerileri gibi faktörlere bağlıdır.

Dis kaplamanızın uzun ömürlü olmasını ve görünümünü korumak için günde en az iki kez fırçalayarak, her gün diş ipi kullanarak ve düzenli diş taşı temizlikleri organize ederek iyi bir ağız hijyeni sağlamalısınız. Diş taşı oluşumunu önlemek ve destekleyici dişleri korumak için diş kaplamalarının etrafını ve altını temizlediğinizden emin olun.

Evet, kaplamalar hasar görür veya aşınırsa genellikle onarılabilir. Hasarın boyutuna bağlı olarak, diş hekiminiz diş protezinizi muayenehanede onarabilir veya onarım için bir diş laboratuvarına gönderebilir. Bazı durumlarda, diş kaplaması veya diş köprüsünü tamamen değiştirmek gerekebilir.

Dis kaplama ve dis köprülerinin maliyeti, tercih edilen malzeme türüne, dahil edilen diş miktarına ve ağız yapısına göre değişkenlik gösterir.

İlk günler dişlerde hafif hassasiyet ve ağrı hissedilmesi olağandır. Bu belirtiler 5-10 gün içinde azalacaktır.

Zayıf ağız hijyeni, yetersiz fırçalama ve diş ipi kullanımı sonucu kaplama çevresinde diş eti enfeksiyonu başlar. Zamanla enfeksiyon ilerleyerek kemik dokusunun etkilenmesine ve diş eti çekilmesine neden olur. Diş eti hastalığı sonucu açığa çıkan diş kökü hassasiyet oluşmasına neden olur. Bu hassasiyet dişin hava alması gibi hissedilmektedir.

Özel diş hekimliği tedavisi veren kurumlarda sigorta tarafından ödeme yapılmaz. Kaplama dis ve dis köprü tedavileri kliniğimizde ücretli olarak yapılmaktadır.

Bunu beğen: