
Yöntemli ve kapsamlı bir muayene yoluyla ağız hastalıklarını, bozukluklarını veya anormalliklerini belirleme süreci, oral diagnoz olarak bilinir. Hastanın ağız sağlığının tam bir incelemesini elde etmek için, aynı zamanda hastanın tıbbi ve dental geçmişinin gözden geçirilmesini, dişlerin, diş etlerinin ve çevre dokuların klinik muayenesinin yapılmasını ve son teknoloji teşhis ekipmanının kullanılmasını içerir.
kesin teşhis ve tedavi planları geliştirmede yardımcı olan değerli veriler sunar. Diş hekimleri, diş röntgeni sayesinde rutin bir ağız muayenesi sırasında dişlerin, çenenin ve yüz dokularının gizlenen kısımlarını görebilirler. Bu röntgenler, apseler, gömülü dişler, kemik kaybı, diş çürüğü gibi gizli diş sorunlarının bulunmasına yardımcı olur.
Ağız içinden alınan diş filmi, periapikal, ısırma ve oklüzal görüntülerden oluşur. Belirli dişlerin ve etraflarındaki yapıların kapsamlı bir görünümünü sunarlar.
Panoramik, sefalometrik ve üç boyutlu diş tomografileri (CBCT), ağız dışından alınan ekstraoral radyografilere örnektir. Çenenin, yüz dokularının ve dişlerin daha kapsamlı bir görüntüsünü sunarlar.
Radyoloji ve oral diagnoz diş hekimlerini şu alanlarda destekler:
Bir uçak yolculuğu ortalama olarak 8 panoramik diş röntgeni gücünde radyasyona maruz kalmamıza neden olur. Bu nedenle panoramik diş röntgenlerinin güvenli olduğu düşünülür. Diş hekimlerinin radyasyona maruz kalmayı azaltmak için uydukları sıkı düzenlemeler sayesinde, diş röntgenleri son derece az radyasyon kullanır. Uygun güvenlik önlemlerinin alındığından emin olmak için diş hekiminize tıbbi geçmişiniz ve hamilelik gibi olası sorunlar hakkında bilgi vermeniz çok önemlidir.
Özel diş ihtiyaçlarınız, yaşınız ve ağız hastalıkları için risk faktörleriniz, diş filmi çekme sıklığınız üzerinde etkili olacaktır. Diş hekiminiz ağız sağlığınızı inceleyecek ve kabul edilebilir bir röntgen kontrol aralığı hakkında önerilerde bulunacaktır. Diş problemleri geliştirme olasılığı daha yüksek olanlar, ağız sağlığı iyi olanlardan daha sık X-ışınlarına ihtiyaç duyabilir.
Panoramik bir röntgen, dişlerin, üst ve alt çenelerin ve ağızdaki diğer destekleyici yapıların tek, geniş bir görüntüsünü üretir. Çene sorunlarını değerlendirmek, gömülü dişleri bulmak ve genel diş sağlığını değerlendirmek için kullanılabilir. Öte yandan periapikal bir röntgen, tek bir dişe veya küçük bir diş kümesine odaklanır ve dişin kök anatomisinin ve çevresindeki kemiğin kapsamlı bir görüntüsünü sunar.
Sefalometrik röntgen, kafa kemikleri ve çeneyi yandan gösteren iki boyutlu bir röntgendir. Ortodonti tedavisi öncesi çene kemiklerinin gelişimi ve büyüme yönünün incelenmesi amacıyla kullanılır.
20lik diş röntgeni amacıyla panoramik röntgen veya diş tomografisi kullanılır. Panoramik röntgen 20 yaş dişlerinin çeneler ile ilişkisini iki boyutlu gösterir ver tam teşhis sağlamaz. Diş tomografileri ile 20lik dişler üç boyutlu olarak incelenir, çeneler, çene sinirleri ve damarlar ile ilişkisi detaylı olarak izlenebilir.
Diş tomografisi diş yapılarının, yumuşak dokuların, sinir ve damarların 3D görüntülerini, gelişmiş bilgisayar programları ile incelemeye olanak verir. Diş tomografisi çeken devlet hastanesi bulmak güçtür, ancak kliniğimizde diş tomografisi rutin olarak çekilmekte ve özellikle cerrahi işlemler öncesinde tanı amacıyla kullanılmaktadır.
Dis röntgenleri bazen ağız kanserinin varlığına işaret edebilecek anormallikler gösterse de, özellikle hastalığı bulmak için yapılmazlar. Ağız kanserini etkili bir şekilde saptamak için kapsamlı bir klinik muayene ve biyopsi de dahil olmak üzere diğer teşhis prosedürleri gereklidir.