Diş kırıkları hem ağrılı hem de görsel açıdan rahatsız edici olabilir, bu da ağız sağlığınızı ve güveninizi etkiler. Neyse ki, kompozit diş dolguları ile diş kırığı onarımı, gülümsemenizi geri kazanmak için etkili ve minimal girişimsel bir çözüm sunar.
Diş renginde dolgular olarak da bilinen kompozit diş dolguları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere sayısız avantajı nedeniyle kırık diş dolgusu için ideal bir seçimdir:
Kırık dişlerin beyaz diş dolguları kullanılarak onarılması işlemi aşağıdaki adımları içerir:
Estetik dolgular, minik parçalanmalardan daha kapsamlı çatlaklara veya kırıklara kadar çeşitli diş problemlerini onarmak için kullanılabilir. Ancak ciddi diş hasarı veya diş eti çizgisinin altına uzanan kırıklarda kırık diş kaplama, kanal tedavisi veya diş çekimi gibi diğer restoratif seçenekler daha uygun olabilir.
Arka dişlerde genelde çiğneme kuvvetlerinin etkisi daha büyüktür ve buradaki kırılmalar daha yıkıcı olur. Bu nedenle tedavi edilecek dişin güçlü desteğe ihtiyacı vardır. Arka dişlerde kompozit dolgular kullanılsa bile çoğunlukla diş kaplamaları daha garanti bir çözüm olacaktır.
Ön dişler estetik olarak dikkat çeken dişlerdir, bu nedenle ön kırık diş tedavilerinde estetik seçeneklere yönelmek gerekir. Kompozit dolgular, yaprak porselenler, zirkonyum diş veya bonding tedavisi bu seçenekler arasındadır.
Diş kırığı dolgusu için kullanılan kompozit diş dolgularının ömrü, kırığın boyutu ve yeri, hastanın ağız hijyeni alışkanlıkları ve beyaz dolgunun kalitesi gibi faktörlere bağlıdır. Uygun bakım ile kompozit dolgular, değiştirilmeleri veya onarılmaları gerekmeden önce 5 ila 10 yıl veya daha uzun süre dayanabilir.
Evet, genelde çok büyük kırıklarda geriye kalan diş dokusu zayıflamıştır. Tam anlamıyla onarabilmek ve ağız içerisindeki kuvvetlere dayanabilecek bir yapı sağlamak için kaplama diş kullanılabilir.
Kompozit diş dolguları ile diş kırığı onarımının maliyeti, kırığın boyutu, diş sayısı ve kullanılan dolgu miktarına bağlı olarak değişir. Kompozit dolgular genellikle diş kaplamaları gibi diğer restoratif seçeneklerden daha ekonomiktir. Size özel doğru bir maliyet tahmini için diş hekiminize başvurmanız doğru olacaktır.
Kırık dişlerde, dişin koruyucu mine tabakası zarar görmüştür ve altta bulunan hassas dokular açığa çıkmıştır. Bu nedenle ağrı ve hassasiyet kaçınılmazdır. Ağrının giderilmesi için mutlaka diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gereklidir. Beyaz diş dolguları ile onarılan bir diş kırığı sonrasında geçici hassasiyet veya rahatsızlık yaşanabilir. Bu his normaldir ve birkaç gün içerisinde giderek azalacaktır.
Kırık dişler ilk olarak onarılmaya çalışılır, ancak bazı durumda dişi dikey yönde etkileyen kırıklar veya diş etinin altına uzanan oblik kırık hatları mevcuttur. Bu durumda ağız içerisinden kırık hattını kusursuz bir onarım söz konusu olamaz ve bu dişin çekimi gerekebilir. Kırık diş çekimi çoğunlukla normal diş çekimine benzer, bazen kemik içerisinde kalan parçalar için kısa cerrahi girişimler gerekebilir.
Diş kırıklarını önlemek için, iyi bir ağız hijyeni sağlamak, sert cisimleri çiğnemekten kaçınmak ve spor veya dişleriniz için risk oluşturabilecek diğer fiziksel aktiviteler sırasında ağız koruyucu kullanmak önemlidir. Düzenli diş muayeneleri ve diş temizliği, potansiyel sorunları büyümeden önce belirlemeye yardımcı olarak diş kırılma riskini azaltabilir.
Kırık dişler çoğunlukla ağrı ve hassasiyet yaparlar. Uzun bir süre sonra dişler cansızlaşacağı için bu ağrılı durum ortadan kalkabilir, ancak ağız içerisinde açık bir yara kalmaya devam eder. Bu durum çene kemiği iltihabına kadar ilerleyebilir ve sessiz bir şekilde ağır kayıplara yol açar.
Kırık diş yutulması genelde zararsızdır. Diş minesi sindirilmeden mide ve bağırsaklardan geçerek tekrar vucuttan atılır. Yine de, kırık diş yuttuktan sonra mide veya bağırsak problemleri yaşıyorsanız doktorunuza başvurmanız önerilir.
Devlet diş hastaneleri dışında uygulanan diş dolgu tedavileri sigorta kapsamında değerlendirilmez. Özel diş hastanesi veya diş kliniği gibi kurumlarda yapılan tedaviler için sigorta ödeme yapmaz.