
Zirkonyum diş kaplamaları son yıllarda diş hekimliğinde giderek popülerlik kazanan estetik tedavi çözümlerinden birisidir. Zirkonya elementi temelinde beyaz ve gümüş tonlarında renge sahiptir. Atom numarası 40 olan zirkonyum elementinden elde edilen materyaller ile dişler sağlıklı ve estetik bir biçimde kaplanabilir. Doğal diş yapısına üstün benzerliği nedeniyle zirkonyum diş kaplama tedavilerinde kullanılmaya başlanmıştır.
Diş hekimliğinde bir çok tedavi yöntemi mevcuttur. Bazı diş tedavi teknikleri ağrı veya hassasiyet gidermek için yapılırken, bazı tedavilerin hedefi fonksiyonel ve estetik iyileştirme sağlamaktır. Diş kaplamaları da hem kaybolan fonksiyonu geri kazandırır hem de estetik görünürler. Özet olarak diş kaplama yöntemlerinin amacı dişlerde renkleşmelerin ve form bozukluklarının düzeltilmesidir. Diş kaplama amacıyla bir çok farklı malzeme kullanılabilir. Güncel olarak diş hekimleri tarafından en çok kullanılan kaplama materyalleri: metal, porselen, seramik, zirkonya ve kompozit yapılardır.
Zirkonya veneer diş veya zirkon kaplama tedavilerinin temel hammaddesi zirkonyumdur. Zirkonyum veneer kaplamalar diş minesinin doğal görüntüsünü çok iyi taklit edebilir. Diş kaplama tedavilerinde zirkonyum tercih edilmesi doğası gereği sahip olduğu bir kaç önemli özelliğe bağlıdır. Zirkonyumun ışık yansıtma ve ışık geçirgenlik değerleri doğal diş yapısına çok yakındır. Zirkon materyaller çiğneme kuvvetlerinden kaynaklanacak streslere dayanıklıdır ve ağız ısısından etkilenmezler. Aynı zamanda zirkonyum biyouyumlu bir materyal olarak ağız ve vücut sağlığına tamamen zararsızdır. Bu sebeplerden ötürü zirkonyum diş kaplamaları günümüzde giderek artan kullanım alanı bulmaktadır.
Diş kaplama tedavilerinde estetik beklentileri karşılayacak doğal ve tatmin edici sonucun elde edilmesi önemlidir. Zirkonyum diş kaplamaları güçlü fizilsel özellikleri ve estetik görünümleri sayesinden sıklıkla tercih edilmektedir. O halde, Zirkon diş kaplamalarının tercih sebebi olmasını sağlayan avantalar nelerdir ?
Diş kayıpları veya diş çürümeleri sonucu oluşan yapısal bozulmaların tamiri için zirkonyum diş kaplamaları kullanılabilir. Zirkonyum kaplamalar sayesinde dişlerde renk veya boyut uyumsuzluğu gibi estetik beklentiler de kolayca karşılanabilir. Hangi durumlar için Zirkonyum dis kaplamaları kullanılabilir ?
Yukarıda yazıldığı üzere zirkonyum diş kaplamalarının bir çok farklı kullanım alanı mevcuttur. Detaylı bilgilerle açıklanmaya çalışsa da kişiye en uygun tedavi planı ancak hekimin klinik muayenesi sonrasında oluşturulabilir. Zirkonyum veneer diş kaplamalarına alternatif olarak Emax, IPS Empress, Laminate Veneer (yaprak porselen) ve bonding gibi çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur.
Zirkonyum diş kaplama yaptıranlar veya yaptırmak isteyenlerin en çok merak ettiği soruların cevabı olacak tedavi süreci aşağıdaki gibi ilerlemektedir:
Diş kapalama tedavilerinde, kaplama materyallerinin dişe doğru bir açıda yerleşmesi ve dişi saran güçlü duvarları olabilmesi için dişlerden bir miktar aşındırma yani kesim yapılır. Zirkonyum dis kaplamaları için gerekli kesim miktarı diş formuna ve pozisyonuna bağlı değişkenlik gösterir. Genelde zirkonya veneer diş kaplamaları için gereken aşındırma miktarı metal destekli porselen kaplamara göre daha azdır. Örneğin laminate veneer (yaprak porselen) tedavilerinde aşındırma ihtiyacı çok daha azdır. Özet olarak dişlerden yapılacak kesim miktarı tedavi hedefi ve kullanılacak materyal ile doğrudan alakalıdır.
Ağız kokusu, ağız kuruluğu veya kötü koku şikayetleri zirkonyum diş kaplamalarıyla doğrudan alakalı değildir. Bu istenmeyen durumlar ancak zayıf ağız hijyeni durumunda oluşur. Yetersiz diş fırçalama ve ağız bakım uygulamalarının eksik yapılması zamanla diş taşı birikimine ve diş eti hastalıklarına neden olabilir. Diş taşı birikimi dolaylı yoldan zirkonyum diş kaplamalarını da olumsuz etkileyecek ve bu dişler çevresinde daha fazla gıda artığı veya bakteri birikimine neden olacaktır. Düzenli diş fırçalayan, diş ipi ve diş arası fırçası kullanan bireylerde zirkonyum dişler ağız kokusu yapmaz.
Zirkonyum disler materyal gereği pürüzsüz, güçlü ve parlak bir yüzey özelliği göstermektedir. Gıda artıkları ve bakteriler yüzeye tutunsa bile ilk fırçalama esnasında rahatlıkla uzaklaştırılabilirler. En çok diş renklenmesi sebebi olan sigara,çay,şekerli gıdalar ve kahve için de bu durum geçerlidir. Güçlü özellikleri sayesinde renklenmiyor olması diş fırçalamasını bırakmak anlamına gelmemelidir. Ağız hijyeni ve diş sağlığı sadece renklenmeden ibaret değildir.
Zirkonyum kaplamalarının tercih sebebi olan en önemli özelliği renklenmeye karşı dirençli olması ve ağız dokularına karşı yükesk biyouyumluluk göstermesidir. Bu başarılı materyalin uzun ömürlü kullanımını sağlamak için en kritik şart ağız hijyenini eksiksiz sağlamaktır. Günde en az 2 defa diş fırçası, diş ipi ve diş arası fırçası ile detaylı bakım yapılması önemlidir. Unutulmaması gereken detay ise her sağlıklı bireyin yapması gerektiği gibi 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolüne gitmek ve gerekliyse diş temizliği yaptırmaktır. Bu seanslarda gerekliyse diş parlatma ve diş beyazlatma uygulanabilir.
Diş kaplamaları ve herhangi bir diş tedavisi için belirli bir ömür biçmek imkansızdır. Ağız hijyenine yüksek özen gösteren ve 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimi kontrollerini yaptıran bireyler uzun yıllar sorunsuz kullanabilmektedir. Zirkonyum kaplamalar çok dirayetli materyaller olsa bile ağız bakımına dikkat etmeyen bireylerde 2-3 yılın ardından diş eti çekilmesi, kemik erimesi ve diş eti hastalığı gibi problemler oluşabilmektedir. Bu olumsuz durumlar dolaylı olarak zirkonyum kaplama bulunan dişleri etkileyerek dişlerin ve kaplamaların kaybedilmesine neden olabilir.
Zirkonyum kaplamalar implant üzerine yapılacak en dayanıklı ve estetik sabit diş kaplamalarından birisidir. Zirkonyum kaplamalar implant materyalinin gri yansımalarının önüne geçer ve diş etine yüksek adaptasyon göstererek sağlıklı bir bitiş çizgisi oluşturur. Detaylı bir teknik çalışma ve kaliteli zirkonyum materyalleri ile doğal dişlerden ayırması güç olan sonuçlar elde etmek mümkündür.
Dişler zirkonya kaplama için hazır hale geldikten sonra 7-10 gün içerisinde estetik zirkonyum dişler takılabilir. Bu süreçte dişleri korumak ve hassasiyetleri engellemek için geçici kaplamalar kullanılır. Daimi dişlerin yerini tutmasa da geçici kaplamalar eksik diş görüntüsünü kamufle ettiği için değerlidir.
Özel ağız ve diş sağlığı merkezlerinde uygulanan zirkon kaplama diş tedavileri sigorta tarafından ödeme alamaz.
Kaplama disin hava almasi, diş eti çekilmesi veya diş eti hastalığına işaret eder. Yetersiz diş fırçalama, diş arası fırçası veya diş ipi kullanmamak sonucu oluşan diş taşları bu belirtilere neden olur. Daha iyi bir ağız hijyeni ve profesyonel diş temizliği ile bu hassasiyet şikayetleri önlenebilir. İlerlemiş durumlarda kaplamanın değişmesi hatta en kötüsü diş çekimi gerekebilir.
Diş sallanması, uzun süreli bir diş eti hastalığının sonucu olarak görülür. Zayıf oral hijyen ve yetersiz bakım sonucu diseti hastalığı oluşur. Zaman içerisinde enfeksiyon kemiğe yayılarak dişi saran destek dokunun kaybına neden olur. Kaplama dişin sallanması bir gün dis cekimi ile sonuçlanacaktır. Yine de derin diş temizliği uygulamaları ile mevcut diş eti hastalığının ilerlemesi durdurularak ömrü uzatılabilir.
Nevşehir zirkonyum diş tedavilerinde Akademya Nevşehir diş hastanesi olarak 2014 yılından beri kişiye özel çözümler üretmekteyiz. Klinik bünyesinde bulunan dijital gülüş tasarımı ve bilgisayarlı üretim protokolü sayesinde hızlı ve ekonomik zirkonyum diş tedavileri uygulanabilmektedir. Akademya Nevşehir diş hastanesi doktorları için tıklayınız !