Akademya Nevşehir Diş Kliniği

nevşehir diş hastanesi akademya

Diş Teli Tedavisi Bittikten Sonra Bizleri Neler Bekliyor ?

İçindekiler

Diş Teli tedavisi kısmen uzun bir tedavi yöntemi olduğu için bitişi dört gözle beklenmektedir. Ağız içerisinde dişler düzgün sıralanmış olsa da çene kemikleri içerisinde halen alışma süreci devam etmektedir. Bu nedenle ortodonti tedavisinin bitişinden sonra koruyucu önlemler alınarak dişlerin yeni konumlarını Pekiştirmek gereklidir.

Diş Teli Tedavisi Sonrası Sık Sorulan Sorular

pekiştirme tedavisi

Neden Koruyucu Önlemler Almak Zorundayız?

Ortodontik tedavi sonrası dişler her zaman eski konumuna dönme isteği içerisindedir. Bunun en temel nedeni dişlerin yeni konumunda kalmasını sağlayacak kemik üretiminin zaman almasıdır. Ayrıca unutulmamalıdır ki yılların etkisiyle nasıl cildimiz kırışıyor, saçımız beyazlıyor ise dişlerimiz de değişime uğramaktadır. 

Diş Teli tedavisi sonrasında pekiştirme amacıyla en çok; kişisel Koruyucu Plak (Gece Plağı) ve iç taraftan Koruyucu Tel (Retainer) uygulaması kullanılmaktadır. 

koruyucu plak

Koruyucu Plakları Ne Kadar Süre Kullanmalıyım ?

Farklı bir öneri yapılmadıkça ilk 6 ay gece-gündüz(en az 20 saat), sonraki 6 ay ise sadece geceleri kullanmalıyız. Tedavinin üzerinden 1 yıl geçtikten sonra haftada sadece birkaç gece kullanmaya başlayacağız. 2 yılın sonunda ise koruyucu plaklarımızla tamamen vedalaşmaya hazırız.

Koruyucu Plaklar Kayboldu Ne Yapmalıyım?

Özellikle tedavi sonrası 1 yıllık dönem içerisindeyse vakit kaybetmeden yenisinin yapılması gerekmektedir. Kliniğimize ulaşamayacak durumdaysanız en yakında herhangi bir ağız – diş sağlığı kliniğine başvurabilirsiniz.

Koruyucu Plaklar Uymuyor/Oturmuyor Ne Yapmalıyım ?

Uyumsuzluk durumları genelde plağın travmaya maruz kalması ya da uzun bir süre kullanılmaması sonucu oluşmaktadır. Bu durumda da plakların çoğunlukla yenilenmesi gerekmektedir. 

Koruyucu Plak Bakımını Nasıl Yapmalıyım?

Plakları sabah-akşam olmak üzere günde 2 defa sadece akan suyum altında fırçalamak yeterlidir. Haftada 1 temizleyici tablet kullanımı ise plağın uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.

lingual retainer

Retainer Ne Kadar Süre Ağızda Durmalı ?

Ortodontik tedavi sonrası geriye dönüş riskinin olduğu kritik dönem ortalama 2 yıl sürmektedir. Bu nedenle ilk 2 yılda retainerların mutlaka kullanılması tavsiye edilir. Düzenli bakımları yapıldığı sürece ömür boyu kullanılmasının hiçbir sakıncası yoktur.

Retainer Bakımı Nasıl Yapılmalı ?

Günlük hiyen uygulamalarına gösterilen özen retainer tellerinin uzun süre kullanılmasını sağlayacaktır. İdeal hijyen uygulamaları günde 3 defa diş fırçalama, diş ipi ve diş arası fırça kullanımını içermektedir. Ayrıca 6 ay aralıklarla diş hekimi kontrolünde ile ağız, diş ve dişeti sağlığının değerlendirilmesi gerekliliği unutulmamalıdır.

Retainer Çıktı/Kırıldı Ne Yapmalıyım ?

Retainer telinin çıkması veya kırılması hem rahatsızlık yaratacağı hem de dişlerin hareketlenmesine neden olacağı için en kısa sürede müdahale edilmesi gereken durumlardandır. 

Ortodontik Tedavi Sonrası Kontrol Randevuları Devam Edecek mi?

Birinci ay kontrolünden sonra 6 ayda bir ortodontik kontrol randevuları önerilmektedir. Bu süreçte retainer telinin kırılması, koruyucu plakların kırık/kayıp durumlarında tabii ki kontrol randevusunu beklemeden hemen randevu almak gerekir. Kontrol randevularının sadece diş dizisinin değerlendirilmesi değil aynı zamanda ağız hijyeni ve 20 yaş dişlerinin kontrolü açısından aksatılmaması gereklidir.

20lik diş

Ortodontik Tedavi Sonrası 20lik Diş Çekimi Gerekli mi ?

20 yaş dişlerinin ortodontik tedavi sonrası potansiyel bir tehdit olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Tedavi bittikten sonra kendilerine yer bulmaya çalışan 20lik dişler bütün diş dizisini iterek ağız içerisine sürmeye çalışmaktadır. Tedavi öncesinde 20 yaş dişleri ağızda bulunuyor olsa bile öndeki dişleri iterek bütün diziyi bozma ihtimalleri yaşam boyunca devam etmektedir. Ayrıca gömülü/yarı-gömülü 20lik dişler hayatın herhangi bir safhasında harekete geçerek çeşitli rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Özetle 20 yaş dişleri ortodontik tedavi öncesi veya sonrasında çekimi tavsiye edilen dişlerdir.

Bunu beğen:

%d