
Halk arasında genellikle diş teli olarak adlandırılan ortodonti, öncelikle Latince orthos ve dontos kelimelerinden oluşur. Dontos, Latince diş anlamına gelir ve orthos düz anlamına gelir. Bu iki terim “ortodonti” kelimesini oluşturmak için birleştirildi. Ortodonti bilimi, dişlerin ve çene yapılarının ideal konumlarında olmadığı durumlarda yeniden hizalanması için kullanılır.
Ortodontik tedavide dişler, şeffaf plaklar, hareketli apareyler ve sabit braketler gibi çeşitli mekanizmalar kullanılarak ağızda hareket ettirilebilir. Öte yandan, ergenlik öncesi hareketli veya sabit apareylerle veya ortognatik cerrahi olarak bilinen ve ortodontist ile ağız ve çene cerrahının birlikte yaptığı erişkin tedavi planı ile çene hareketleri sağlanabilir.
Diş teli tedavisi sırasında hastaların belirli kurallara uyması gerekir. Hastalara sert yiyecekler ve asitli içecekler tüketmemeleri önerilir. Aksi halde braketlerde veya onları dişe tutturan maddede hasarlar görülebilir ve braketlerin kırılması tedavi süresinin uzamasına neden olabilir.
Hastalar tipik olarak tamamen estetik nedenlerle ortodontik tedavi ararlar. Ayrıca ortodontik tedavi ile çarpık dişler optimal dizilişlerine kavuştukça diş hijyeni kolaylaşacak, uzun süreli diş ve diş eti temizliği daha az zorlaşacak, çiğneme konforu artacak ve çene eklemindeki gerginlik azalacaktır.
Ortodontik anormalliklerin sebepleri araştırıldığında erken çekilmiş ya da ağızda çürük olarak bırakılan süt dişlerinin ana etken olduğu gösterilmiştir. Ortodontik zorluklar, genetik olarak kalıtsal olan kemik sorunlarından da kaynaklanabilir, ancak doğru ve hızlı tedavi ile bu sorunlar ameliyata gerek kalmadan çözülebilir. Bu nedenle çocuğunuzun ilk kez 7 yaşına kadar (çene darlığı, alt çene çıkıntısı, üst çene çıkıntısı vb. durumlar için) bir ortodontiste görünmesi çok önemlidir.
Ağızdan nefes alma, bademcik iltihabı, geniz eti varlığı gibi durumlarda ortodontik sorunlar ortaya çıkabilir; Bu durumlarda tedavi süreci kulak burun boğaz uzmanı ile birlikte yürütülür. Kalem ısırma, uzun süreli emzik ve biberon kullanımı, dil-dudak emme, parmak emme gibi istenmeyen davranışlar da diş ve çene yapısını zayıflatabilir. Bu durumda en önemli olan şey, bu davranışın tipik olarak günde kaç saat uygulandığıdır. Ortodonti alanında genel olarak bir alışkanlığın dişleri ve çene yapısını etkilemesi için her gün en az altı saat uygulanması gerektiğine inanılır. Dişler ve çene yapısı, altı saatten az gözlemlenen kötü davranışlardan en az etkilenir.
Türkiye’de birçok kurum diş teli ve ortodontik tedavi hizmeti vermektedir. Özel sektörde diş hastaneleri, ağız sağlığı merkezleri ve diş kliniklerden ortodontik tedavi hizmeti verilmektedir. Ortodontik tedavi hizmetleri ayrıca devlet bünyesindeki ağız ve diş sağlığı merkezleri, diş hastaneleri ve diş hekimliği fakültelerinden sağlanmaktadır.
Ortodontik prosedürler, sürekli izleme gerektiren bir tedavi örneğidir. Tedaviye başladıktan sonra hastalar yaklaşık 1,5 yıl boyunca ayda en az bir kez kontrol için doktorlarını ziyaret etmelidir. Bu nedenle, ortodontik tedaviye başlamadan önce, kalıcı olarak yeni bir yere taşınma veya düğün gibi bir etkinlik planlanıyorsa ertelenmesi önerilir. Bu, gerçekten ciddi bir sorun ortaya çıkmadıkça bir tedavinin sonlandırılmaması içindir. Muayeneleri rutin olarak kesintiye uğratan ortodontik tedaviler dişlerin düzeltilmesinde başarılı olamaz; aksine dişlerde olumsuz durumlar ve hasarlar görülebilir. Ortodontik tedavi alırken iyi bir ağız hijyeni sağlamak da çok önemlidir. Ortodontik tedavi sırasında düzeltilmiş dişlere gerekli hijyenik bakım sağlanmazsa, özellikle diş teli tedavi edilen vakalarda, dişlerin bitiminde dişlerde çürük olmayan ancak çürüğe duyarlı beyaz veya kahverengi bölgeler oluşur. Beyaz Nokta Lezyonu bu bölgeler için kullanılan terimdir. Genellikle estetik kaygılarla başlanan ortodontik tedavi sonrasında bu bölgelerin görülmesi açıkçası rahatsız edicidir. Bu durumlarla karşılaşmamak için doktorunuzun tavsiye ettiği temizlik kurallarına mümkün olduğunca uymanız gerekmektedir. İyice diş temizliği yapıldıktan sonra hafif beyaz nokta lezyonlarında gerileme ve hatta tamamen yok olma görülmüştür. İlerlemiş beyaz nokta lezyonlarında diş yüzeyinde çöküntü varsa bonding (dolgu) tedavisi kullanılabilir.
Ortodontik tedaviler ve bu süreçte dikkat edilmesi gereken unsurlar hakkında ek bilgi almak için kliniğimizi arayabilir ve randevu alabilirsiniz. Değerlendirme sırasında doktorunuz sizin için en iyi olduğunu düşündüğü tedavi stratejisini nedenleriyle birlikte açıklayacak ve bakımınızın nasıl planlandığı konusunda size bilgi verilecektir.