Akademya Nevşehir Diş Kliniği

nevşehir diş hastanesi akademya

Şeffaf Plak ile Ortodonti Tedavisinde Beklenmedik Durumlar Nelerdir ?

İçindekiler

Telsiz ortodonti tedavisinde doktorunuz tarafından acil müdahale gerektiren durumlarla NADİREN karşılaşılır. Çoğu zaman oluşan aksiliklere kendiniz müdahale edebilir ve gelecek randevu tarihinde doktorunuza durumu bildirebilirsiniz. Şeffaf plaklar ile ortodontik tedaviniz başlarken bilmeniz gerekenler için yazımıza göz atabilirsiniz.

Aşağıda şeffaf plak tedavilerinde karşılaşılabilecek bazı beklenmedik durumlar ve ne yapmanız gerektiği anlatılmıştır;

Baskı - Sıkma - Ağrı Hissediyorum

Şeffaf plaklarla ortodontik tedavi sırasında baskı hissi ve buna bağlı huzursuzluk oluşabilir. Dişlerin kemik içerisindeki hareketi düşünüldüğünde bu durum tedavi sürecinin doğal bir parçasıdır. Diş teli tedavisine göre şeffaf plaklarda ağrı yoğunluğu çok daha düşüktür. Tedavinizin ilk günleri veya her yeni plağın ilk günü rahatsızlık hissiyle karşılaşma olasılığınız yüksektir. Yeni plağa geçiş dönemlerinin gece saatlerine alınması ve yeni plağın ilk saatlerinin uykuda geçmesi rahatsızlık hissinin en az oranda tutulmasına yardımcı olacaktır. Yine doktorunuzun önerisiyle kullanabileceğiniz düşük doz ağrı kesiciler konforlu bir tedavi süreci geçirmenizi sağlayacaktır. 

Şeffaf Plakları Çıkaramıyorum ?

Şeffaf plaklarla telsiz ortodonti tedavisinin ilk günlerinde plakların dişler üzerine oturması veya çıkarılması zor olabilir. Bu durum ilk günler plağın daha sert yapıda olmasından kaynaklandığı gibi genellikle plaklara narin davranmanın bir sonucu olarak görülmektedir. Şeffaf plaklara çıkarıcı kuvvetler uygularken çekinmenize gerek yoktur. Plakların çıkarma kuvvetleriyle kırılması veya zarar görmesi çok güçtür. Burada önemli nokta çıkarmaya çenenin her iki tarafından ve arkadan öne kuvvet uygulayarak başlamaktır. 

Şeffaf Plaklar Kayboldu

Günlük hayatta başımıza sıklıkla gelebilecek durumlardan birisi bir veya birkaç plağın kaybolmasıdır. Aktif olarak kullandığınız alt-üst şeffaf plak seti kaybolduysa hemen bir önceki plağı kullanmaya devam ederek bizimle iletişime geçiniz. Genelde bir sonraki plağa geçilmesi durumu kurtarmaya yetecektir. Ancak sıradaki plaklar da kaybolduysa plakların yeniden sipariş edilmesi gerekmektedir, bu durumda da vakit kaybetmeden bizimle iletişime geçmeniz gerekmektedir. 

Şeffaf Plaklar Kırıldı

Tedavimiz süresince bir set şeffaf plağı genelde 7-10 gün kullandıktan sonra değiştirmekteyiz. Bu süre plakların mekanik olarak zayıflayarak kırılması için kısa bir süredir. Henüz 7-10 gün olmadan plaklarınız kırıldıysa bizimle iletişime geçmenizi öneririz. 

Şeffaf Plaklar Oturmuyor - Yerleşmiyor

Bir şeffaf plak setinin ağza tamamen uyumsuz hale gelmesi çok zordur. Böyle bir durum söz konusu ise tedaviye uzun bir süre ara verilmiş ya da sıradaki plak numarası yerine ileri seviyelere ait plaklar takılmaya çalışılıyor olabilir.

Sıklıkla karşılaştığımız uyumsuzluk durumu ise plağın belli bir bölgesinin yeterince iyi oturmaması ve o bölgede esneme göstermesidir. Bu durumda ilk olarak aklımıza gelmesi gereken olasılık plağın bir kenarının içe doğru kıvrılmasıdır. Şeffaf plakları çıkararak tüm kenarları gözle kontrol etmeniz faydalı olacaktır. Herhangi bir kıvrılma yok ve plaklar yeterince iyi oturmuyorsa bizimle iletişime geçmenizi öneririz. 

Ataçman Düştü veya Kırıldı

Şeffaf plak ile telsiz ortodonti tedavilerinde plakların dişlere daha iyi tutunması ve kuvvet uygulayabilmesi için dişlerin üzerine yapıştırdığımız geçici estetik dolgu parçalarına “ataçman” ismi verilmektedir. Bu dolgu parçalarının tedavi boyunca sağlıklı kalabilmesi için günlük ağız bakım rutinine dikkat etmek gereklidir. Ataçmanlar tedavi süresince kritik bir rol oynadığı için eksiklikleri tedaviyi olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle herhangi bir ataçmanın eksikliğini farkettiğinizde bizimle iletişime geçmenizi öneririz.

 

Şeffaf Plaklar Renkleniyor

Ortodontik Tedavi boyunca bir şeffaf plak setini genelde 7-10 gün kullanır ve sonraki plak setine geçiş yaparız. Bu süre plakların şeffaf ve parlak görüntüsünü koruması için yeterlidir. Telsiz ortodontide şeffaf plaklar ağızdayken günde 1-2 defa soğuk içecek içilmesinin plakların görüntüsüne olumsuz bir etkisi olmayacaktır.  Ancak sıcak içecek tüketimi, plaklarla yemek yemek ve yoğun sigara/tütün tüketimi maalesef plaklarda hızla renk değişimi oluşturabilmektedir. Ayrıca plakların şeffaf ve parlak görüntüsünü korumak için sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa plağın fırçalanması gerektiği unutulmamalıdır. Şeffaf Plak Temizliği ve Bakımı konusunda detaylar için yazımıza göz atabilirsiniz.

Bunu beğen: