
Diş eti çekilmesi olarak bilinen durum, diş etleri dişlerden çekilerek diş kökünün daha fazla açığa çıkmasıyla oluşur. Bu durum, hassasiyete, rahatsızlığa ve ayrıca daha yüksek diş çürümesi riskine ve diğer ağız sağlığı sorunlarına neden olabilir.
Diş eti çekilmesinin şiddetine göre uygun tedavi süreci belirlenir. Bazen, diş fırçalama ve diş ipi gibi ağız hijyeni uygulamalarınızı değiştirmek ve antimikrobiyal bir gargara kullanmak, ek diş eti çekilmelerinin durdurulmasına yardımcı olabilir. Diş ve diş etlerindeki bakteri ve plaklardan kurtulmak için diş hekiminiz tarafından diş taşı ve kök düzeltme operasyonu da önerilebilir.
Daha ciddi durumlarda diş hekiminiz, eksik diş eti dokusunu eski haline getirmek ve diş kökünü daha fazla zarar görmekten korumak için diş eti ekleme ameliyatı önerebilir. Diş eti ekleme tedavileri başka bölgedeki sağlıklı diş etinin cerrahi olarak çekilme olan bölgeye transfer edilmesidir. Diş eti grefti olarak da adlandırılan bu tedavi için ilk etapta ağız içerisindeki aktif diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi gerekir.
Ağız hijyeni uygulamalarını benimsemek, diş eti çekilmesini durdurmak için en etkili stratejidir. İdeal ağız hijyeni için her gün diş ipi kullanmak ve dişlerinizi günde üç kez fırçalamak gerekir.
Ek olarak, herhangi bir diş eti hastalığı belirtisinin veya diğer ağız sağlığı sorunlarının erken teşhis edilmesini sağlamak için rutin diş temizliği ve doktor kontrolünü planlamak çok önemlidir.
Diş hassasiyeti, açıkta kalan diş kökleri ve daha uzun görünen dişler, diş eti çekilmesinin birkaç göstergesidir. Nedeni bulmak ve doğru bakımı sağlamak için, bu semptomlardan herhangi birini gösteriyorsanız diş hekiminizden randevu almanız çok önemlidir.
İlaçların ağrıyı azaltma ve iyileşmeyi hızlandırma potansiyeli olmasına rağmen, diş eti tedavisi için tek başına yetersizdir. Diş eti çekilmesini önlemek ve tedavi etmek için en iyi yöntemler, profesyonel diş temizliği ve iyi ağız hijyeni uygulamalarıdır, ancak diş hekiminiz tam bir tedavi planının parçası olarak ilaç önerebilir.
Diş eti çekilmesi birçok insanı, özellikle yaşlıları etkileyen bir durumdur.
Diş eti çekilmesi eski haline döndürülemese de doğru bakım ve ağız hijyeni uygulamaları ile durdurulabilir ve dişin kökü daha fazla zarar görmekten korunabilir.
Diş eti çekilmesi, diş eti hastalığı, diş iltihabı, diş çürümesi ve hassasiyet gibi bir dizi ağız rahatsızlığına neden olabilir. Diş eti çekilmesi, ileride oluşabilecek zararları önlemek ve diş sağlığınızı korumak için bir diş hekimi tarafından tedavi edilmelidir.
Evet, sert kıllı bir diş fırçası kullanmak veya çok bastırarak fırçalamak diş eti çekilmesine neden olabilir.
Evde tedaviler ağrıyı hafifletmeye ve iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olsa da, diş etleriniz çekiliyorsa profesyonel yardım almanız çok önemlidir. Diş fırçalamaya özen göstermek ve yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanımı, evde alınacak önlemlere örnek olabilir.
Doğru fırçalama ve diş ipi kullanma teknikleri, gargara kullanımı, düzenli diş hekimi kontrolü ve diş temizlikleri dahil olmak üzere uygun oral hijyen uygulamaları sürdürülerek diş eti çekilmesinin ilerlemesi önlenebilir.
Zayıf ağız hijyeni, yetersiz fırçalama, diş eti hastalığı, kalıtsal özellikler, kuvvetli fırçalama ve hormonal dalgalanmalar diş eti çekilmesi için risk faktörleridir.
Tedavi edilmediği takdirde tüm diş eti hastalıkları ileryerek çene kemiklerinde tutuluma yol açar. Enfeksiyonun kemiğe yayılması ise dişi saran destek dokuların kaybedilmesi anlamına gelir. Bu süreç zaman içerisinde dişin sallanması ve kaybedilmesine kadar gidebilir.
Cerrahi işlemin uzunluğu, diş eti ekleme ameliyatından sonra iyileşmenin ne kadar süreceğini belirler. Hastaların çoğunda ağız içi yumuşak dokular birkaç gün içinde normale dönebilir, ancak diş hekiminizin size vermiş olabileceği operasyon sonrası önerileri dikkate almanız önemlidir.
Özel diş polikiniklerinde yapılan diş eti ekleme ve diş eti grefti operasyonları sigorta tarafından ödenmez.
Diş eti çekilmesinden kurtulmak için ilk adım ağız sağlığını düzene sokmaktdır. Diş fırçalamanın sayısı kadar süresi ve yöntemi de önemlidir. En az 3-4 dakika diş fırçalanmalı ve diş etine masaj yaparak her dişin üzerin aşağı-yukarı yönde süpürülerek temizlenmelidir. Fırçalamaya ek olarak diş ipi kullanımı da diş eti sağlığı için büyük önem taşır
Oluşan diş eti çekilmesini tamamen geriye döndürmek neredeyse imkansızdır. Çekilmeye neden olan temel etkenin bulunup ortadan kaldırılması gerekir. Bu çoğunlukla zayıf oral hijyene bağlı diş eti rahatsızlığından kaynaklanır, bazen de sert fırçalama veya kronik bir travma nedeniyle oluşmuş olabilir. Sorunun doğru teşhisi ve kökünden çözüm için diş hekimi kontrolü şarttır.
Diş eti çekilmesi ameliyatı, kaybedilen diş etinin tekrar yerine konulmasını amaçlar. Öncelikle dokuların sağlığını olumsuz etkileyen diş taşı gibi faktörler ortadan kaldırılır, kök yüzeyleri düzeltilir ve son olarak diş etinin varlığını arttırmak için cerrahiler planlanır.
Bilimsel araştırmalar çeşitli vitamin eksikliğinde diş eti çekilmesi olabileceğini göstermiştir. Bunlar daha çok B,C ve D vitamini ile alakalıdır. Ancak diş eti çekilmesi tek başına vitamin eksikliği ile bağdaştırılamaz. İlk olarak ağız içerisinde detaylı bir muayene yapılmalı ve potansiyel etkenler ortadan kaldırılmalıdır. Daha sonra beslenme alanında uzman bir doktordan vitamin dengesiyle alakalı destek alınabilir. Lütfen doktorunuza danışmadan vitamin destekleri almayınız !
Diş eti çekilmesi için evde yapılabilecek etkili bir tedavi maalesef bulunmamaktadır. Diş eti çekilmesinin sıklıkla sebebi diş eti hastalığıdır ve diş doktoru tarafından müdahale edilmesi gerekir. Evde yapabileceğiniz en iyi uygulama diş fırçalama alışkanlığını gelirtirmek ve sıklığını arttırmak olacaktır. Bu sayede mevcut diş eti hastalığının ilerlemesi engellenebilir.
Diş eti çekilmesine iyi gelen herhangi bir diş macunu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmamıştır. Ağız ve diş sağlığı uygulamalarında diş macununun rolü çok düşüktür. Önemli olan fırça ile mekanik temizlik yapmaktır. Bu nedenle diş macununun modeli ve etkisinden ziyade diş fırçalamaya odaklanmak gereklidir.