Akademya Nevşehir Diş Kliniği

nevşehir diş hastanesi akademya
Anasayfa » Estetik Diş Hekimliği » Gülüş Tasarımı

Gülüş Tasarımı

smile design, gülüş tasarımı

Smile Design Nedir ?

Smile Design, estetik açıdan dişler ve diş etlerinin düzenlenmesini içeren bir diş hekimliği uygulamasıdır. Günümüzde estetik görünüm, günlük hayatta birçok insan için oldukça önemlidir. Bu sebeple, gülüş tasarımı, dişlerindeki bir takım estetik eksiklikleri gidermek isteyen kişiler için iyi bir alternatif seçimdir.

Gülüş dizaynı, dişlerin boyut, şekil, renk ve konum özelliklerinin incelenmesiyle başlar. Bu faktörlere ek olarak kişinin dudak formu, yüz hatları ve cilt tonu da göz önünde bulundurulur. Dijital gülüş tasarımı uygulamalarında, dişler ve ağız içi yapılar taranarak üç boyutlu ortamda kişiye özel gülüş tasarımı yapılır.

Estetik Gülüş Tasarımı Uygulamaları Nelerdir?

  1. Yaprak porselenler, en kalıcı ve sağlam alternatifler arasındadır.
  2. Zirkonyum gülüş estetiği, diş yapılarında fazla kayıplar mevcutsa zirkonyum kaplama uygulamaları tercih edilir.
  3. Estetik diş dolguları ve bonding tedavileri, hızlı ve ekonomik çözüm olarak kullanılabilir.
  4. Beyaz diş dolguları, ön ve arka dişlerin fonksiyon ve form kazanmasına destek olur.
  5. Diş beyazlatma, dişler arasında renk ve ton farklılığı olduğunda tasarım öncesi eşitlemeyi sağlar.
  6. Pembe estetik, dişlerin görünüşünü büyük oranda etkileyen diş eti estetiği uygulamalarıdır.
  7. Beyaz estetik, ön dişlerin bir bütün olarak değerlendirilmesi ve çeşitli tedavi yöntemleri ile soruna bütüncül yaklaşılmasıdır.

Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?

Gülüş tasarımı işlemi genellikle birden fazla seanstan oluşur. İlk etapta alınan fotoğraflar ve ölçüler üzerinden bir tedavi planı oluşturulur. Daha sonra, mock-up tekniği kullanılarak dişlerin aslına yakın şekilde hazırlanmış provası yapılır ve gerekliyse diş eti düzeltmeleri uygulanır. Gerekli mikro aşındırmalar yapıldıktan sonra, estetik kaplamalar dişler üzerine yapıştırılır.

Gülüş tasarımı işlemi, dişlerin kaplama ile aşındırılmasına nazaran çok daha korumacı bir diş hekimliği uygulamasıdır. Bu nedenle, dişlerinden estetik açıdan memnun olmayan kişiler, gülüş tasarımı sayesinde diş estetiğinde önemli ölçüde ilerleme sağlayabilirler.

Eğer dişlerinizin görüntüsü rahatsız ediyorsa , gülümseme tasarımı konusunda daha fazla fikir edinmek için diş doktorunuza başvurabilirsiniz. Estetik diş tedavileri, daha parlak, daha estetik ve daha sağlıklı gülüşler kazandırır.

Gülüş Tasarımı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Tedavi ihtiyaçlarına göre değişmektdir. Genellikle birkaç seansta tamamlanır, ancak bazen daha uzun sürebilir.

Girişimsel bir işlem olmadığı için ağrı genellikle minimum seviyededir. İşlem sırasında lokal anestezi uygulanacağı için herhangi bir rahatsızlık hissedilmez.

Porselen laminalar, bonding, kompozit laminalar ve diş beyazlatma gibi estetik diş tedavileri uygulanabilir.

Estetik diş tedavilerinden sonra dişlerin korunması için düzenli diş fırçalama ve yüksek oral hijyen gereklidir. Ayrıca, yapılan estetik kaplama veya estetik dolguları kırıklardan korumak için geceleri ağız koruyucu kullanmak da önerilir.

Gülüş tasarımı için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Ancak, çocukların dişlerinin tamamen gelişmiş olması ve büyüme sürecinin tamamlanması beklenir.

Estetik diş hekimliği uygulamaları, diğer işlemlere göre genellikle daha pahalıdır. Ancak, tercih edilen tedavi yöntemi ve tedavi edilmesi gereken diş sayısına göre gülüş tasarım ücretleri farklılık göstermektedir.

Dişlerin aşındırılması smile design uygulamalarında nadiren gerekebilir ancak çoğunlukla tercih edilmez. Estetik diş tedavilerinde her zaman diş minesini koruyucu minimal aşındırma teknikleri tercih edilir.

Estetik beklentilere, gülüş profiline, diş ve mine yapısına yapısına bağlı olarak ön dişler daha çok uygulama ihtiyacı doğurur. Ancak, istenilen durumda tüm diş setinin tasarımı yapılabilir.

Dişlerinizi normal bir yöntemle fırçalayabilirsiniz. Ayrıca, diş fırçasına ek olarak mutlaka diş ipi ve diş arası fırçasının düzenli kullanılması gereklidir.

İşlemden sonraki bir kaç gün dişlerde hassasiyet olasılığına bağlı olarak sıcak ve soğuk gıdalardan kaçınmanız önerilir. Ayrıca,gülüş tasarımı sonrası gıdaların ön dişlerle kesilmeye çalışılması yapılan estetik uygulamaların kırılmasına veya çıkmasına neden olabilir.

Estetik uygulama olsun veya olmasın dişlerinizi korumak için düzenli bakım yapmanız ve kontrollere gitmeniz gerekir. Oral hijyen yüksek seviyede olsa bile zaman içerisinde gülüş tasarımı amacıyla yapılan estetik dolgu veya kaplamaların bakım ihtiyacı doğacaktır. Oluşacak problemlern ilerlemesi için erken teşhis edilmesi önemlidir. Bu nedenle 6 ayda bir profesyonel diş temizliği ve diş hekimi kontrolü önerilir.

İşlem sonrası ilk günler hassasiyet veya ağrı olabilir. Bu normaldir ve geçici bir durumdur. Gerekirse diş doktorunun tavsiye edeceği ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

Estetik dişlerde kalıcı beyazlık kullanılan dolgu ve kaplamanın materyaline göre değişmektedir. Ayrıca uzun ömürlü beyazlığın sırrı yüksek ağız hijyeni, düzenli diş temizliği ve sigara,kahve gibi renklendirici gıdalardan uzak durmaktır. 

Gülüş tasarımı, dişlerinizin estetiğini geliştirmek için yapılan bir işlem olduğu için günlük aktivitelerinize olduğu gibi devam edebilirsiniz. Ancak, uzun ömürlü sağlamlığını devam ettirmek için ön dişlerle kesme hareketinden kaçınmak faydalı olabilir. İşlem sonrasında, diş hekiminiz size özel öneriler verebilir.

Gülüş tasarımı uygulamaları, kişiye özel planlandığı için dişlerin doğal görüntüsü her zaman korunmaya  çalışılır. Diş hekiminiz, dişlerinizin doğal şekil, boyut, renk ve diğer özelliklerini dikkate alarak size en uygun tedavi planını oluşturacaktır. Ayrıca, kullanılan malzemeler de doğal diş dokusuna benzer olacak şekilde seçilebilir. Doğal diş görüntüsünün sürekliliği için doktorunuzun önerilerini takip etmeli ve sürekli olarak ağız bakımını devam ettirmelisiniz.

Pembe estetik diye adlandırılan detaylı diş eti uygulamaları, diş eti hattının şekli, büyüklüğü, simetrisi ve rengi gibi faktörleri değerlendirmeyi içerir. Gerekliyse diş doktorunuz, diş eti hattını düzeltmek için diş eti ameliyatı gibi bir tedavi önerebilir.

Diş eti büyümeleri diş eti estetiğini olumsuz etkiler. Bazı insanlar, diş etlerinin fazla büyümesi sonucu “diş eti gülümsemesi” denilen estetik dışı bir durumla karşılaşabilirler. 

Dişlerin form, şekil,konum, renk ve açı gibi özelliklerinin değerlendirilmesi ve düzenlenmesi uygulamaları “Beyaz Diş Estetiği” olarak isimlendirilir. Beyaz estetiğin elde edilmesi için birçok farklı tedavi yöntemi kullanılabilir. Laminate veneer kaplama (yaprak porselen), bonding, kompozit lamina, diş beyazlatma, inley-onley dolgu, gülüş tasarımı ve recontouring gibi işlemler bu amaçla kullanılmaktadır.

Porselen laminalar (Laminate Veneer), dişlerin ön tarafına yapıştırılan özel olarak üretilmiş ince ve kırılgan kaplamalardır. Çok ince ve hassas yapılarından dolayı yaprak porselen olarak isimlendirilirler. Kompozit laminalar, dişlerin ön yüzeyine uygulanan ince, özel olarak yapılmış kompozit dolgulardır. Estetik Bonding işlemleri, dişlerin ince kompozit dolgu tabakaları ile yeniden şekillendirilmesidir. Inley-onley uygulamaları, dijital yöntemle üretilen büyük hacimli ve sağlam diş dolgularıdır. Recontouring, dişlerin şekil ve boyutunu düzeltmek için kullanılan bir işlemdir.

Bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağına karar vermek için, diş hekimi dişlerinizin durumunu değerlendirir ve size en uygun tedavi seçeneklerini önerir. 

Hayır, estetik diş uygulamalarında her zaman dişlerin doğal dokusuna en az müdahale ile en iyi estetik hedeflenir. Dişlerin kesilmesi ve kaplama yapmak en son çözümdür. Genellikle diş hekimi, dişlerin görünümünü iyileştirmek için daha koruyucu yöntemler önerir.

Kompozit bonding, bu işlemlerden biridir. Bu yöntemde, dişlerin üzerine ince bir kompozit reçine tabakası uygulanır ve ardından yapıştırılır. Bu işlem, dişlerin renk, şekil ve boyutunu değiştirmekte oldukça başarılıdır ve aynı zamanda diş dokusu kaybetmeden uygulanabilir.

Bununla birlikte, dişlerin şeklini ve boyutunu geliştirmek için porselen kaplamalar laminalar (yaprak porselen) kullanılabilir. Bu işlemde, diş hekimi dişlerin bir kısmını aşındırarak laminate veneer’in yerleştirilmesini sağlar. Ancak bu yöntem, diğer yöntemlere göre daha girişimseldir ve daha detaylı işlem gerektirir.

Smile design amacıyla uygulanan kozmetik diş tedavileri sigorta ödemelerinde yer almamaktadır.